Guvernul României a adoptat, joi, 7 septembrie, modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023. Pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, din care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. Peste două milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program. Finanțarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din TVA şi din fonduri externe nerambursabile. Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, care se utilizează după cum urmează:

  • 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
  • 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative;
  • 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de peste 6 milioane de euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de peste 10 milioane de euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate.

Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor:

  • Fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.
  • Lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
  • Produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

„Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte”, potrivit unui comunicat de presă.

Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative: organizarea de vizite la ferme, la expoziţii, târguri sau alte evenimente; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate; organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate, etc. (ZCH NEWS)

Articolul precedentTarife maxime pentru abonamentele elevilor navetişti valabile până-n 2019
Articolul următorAccident la Căciulești: un șofer a întors brusc și-a tăiat calea altei mașini
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.