copil abuzatÎn ultimii ani, numărul cazurilor de copii victime ale abuzurilor a crescut, numai în primele trei luni ale acestui an, în Neamț au fost 12 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, din păcate, agresorii fiind în majoritatea cazurilor părinți sau rude apropiate.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamț și Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate(SCCO) Neamț au încheiat un parteneriat pentru prevenirea și combaterea infracționalității ale cărei victime sunt copiii, atât cei instituționalizați, cât și cei din comunitate. În baza acestuia vor fi realizate proceduri de lucru comune și modalități de intervenție rapidă.

Prima întâlnire de lucru din cadrul acestui parteneriat județean a avut loc ieri, 8 aprilie, la sediul DGASPC Neamț. Directorii instituției, șefii centrelor rezidențiale, șeful Serviciului pentru Copilul Maltratat și reprezentanți ai Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate Neamț au stabilit că orice suspiciune referitoare la posibilitatea ca un copil să fie victimă a traficului de persoane, a unor infracțiuni sexuale sau care fac referire la pornografia infantilă să fie anunțate de îndată reprezentanților SCCO pentru a interveni rapid. Minorii aflaţi într-o astfel de situaţie vor primi sprijin și consiliere din partea reprezentanților direcţiei judeţene. Vor fi întâlniri de lucru comune trimestrial iar, periodic, reprezentanți ai SCCO vor oferi consiliere angajaților din centre pentru a identifica semnele timpurii ale unor abuzuri dar vor avea discuții și cu copiii instituționalizați, astfel încât aceștia să înțeleagă riscurile la care se expun uneori din anumite comportamente nepotrivite.

„Încheierea acestui parteneriat are drept scop prevenirea și reducerea infracțiunilor de crimă organizată ale căror victime sunt copiii. Atât noi cât și reprezentanții SCCO ne dorim să putem interveni cât mai rapid pentru că, din păcate, toate aceste abuzuri comise asupra minorilor lasă urme adânci, pentru toată viața uneori. Ne-am dori de asemenea ca și membrii comunității – vecini, medici, cadre didactice, preoți, autorități locale, etc. – să fie și mai implicați și să ne semnaleze orice suspiciune legată de orice formă de abuz asupra copiilor. Este vorba despre viitorul comunității până la urmă și toți trebuie să facem eforturi pentru a-i proteja și sprijini“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC.

Cazurile de abuz asupra copiilor pot fi semnalate la Telefonul Copilului: 0233/983 sau la telefon: 0720/500927.

Angela Croitoru

Articolul precedentViolatorul de pe digul Ozanei a fost arestat, acum 18 ani el şi-a ucis mama
Articolul următor3 percheziţii la Răuceşti, aproape 400 de pachete de ţigări confiscate