0:00

Cazul Geaninei Sechel, tânăra care a murit în mâinile doctorilor de la Spitalul Județean Neamț la numai o zi după ce a născut, intră pe un nou făgaș. Între timp, se mai completează tabloul (sumbru) a cărui imagine completă înfățișează o viață curmată mult prea devreme și o fetiță care va crește văzându-și mama doar în poze. Se cunoaște deja concluzia comisiei de analiză a deceselor materne: ”Colaborarea dintre serviciul de obstetrică, cel de cardiologie și cel de terapie intensivă a fost conform protocoalelor.” (amănunte, aici)

În încercarea de a afla dacă aceste protocoale prevăd 3 (trei!) ore de așteptare a medicului cardiolog și tot 3 (trei!) ore de făcut… nimic pentru medicul ginecolog curant al pacientei, au rezultat noi informații. Geanina Sechel a murit, într-adevăr, conform protocoalelor, așa cum susțin medicii din celebra comisie, însă protocoalele au fost completate abia după moartea Geaninei Sechel!

O spune cât se poate de limpede managerul Spitalului Județean, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, care declară că abia după moartea Geaninei s-au completat protocoalele inter-secții, cu reguli clare și timp preciși de reacție și răspuns.

Eu am completat protocolul inter-secții după cazul Sechel. Consultul inter-secții este acum de două feluri. Unul este consultul obișnuit, când medicul curant consideră că pacientul lui mai are alte afecțiuni care țin de alte secții. Atunci, sună la secția respectivă și programează pacientul pentru consult la alte secții. Și al doilea este consultul în urgență, care se face vorbind de la medic la medic, avem telefoane, explicându-i că la pacientul meu a apărut o situație de urgență. În funcție de ce alte consulturi mai are medicul căruia i se solicită acest examen, în funcție de cazul când este chemat în UPU sau în alte secții, el își prioritizează – de asta spun, discuție medic la medic, nu asistentă la asistentă. Dar timpul în care se face această consultație de urgență să nu fie mai mare de 30 de minute”, spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.

De la 30 de minute la 3 (trei!) ore e cale lungă. Lungă cam cât o viață de om. În cazul de față, viața Geaninei.

A fost nevoie să moară ea, pentru ca, la Spitalul Județean Neamț, să-și aducă aminte cineva ce înseamnă ”caz urgent”, ”evoluție fulminantă”, ”consultație de urgență” și, de ce nu, 212 puls.

Medicul de gardă stabilește urgența pentru pacientul său. De asta suntem medici, să stabilim ce este urgență și ce nu este urgență. Noi trebuie să apreciem starea lui și răspundem pentru asta și pentru măsurile pe care le luăm, nu altcineva, nu managerul. Aceste completări de protocol au fost aprobate în consiliul medical, de către toți șefii de secții”, a adăugat directorul spitalului județean.

În acest context, devine mai clar de ce raportul medicului Onofriescu, de la Iași, susține că doctorii de la Piatra Neamț, în speță Rugină și Chetreanu, au acționat conform protocoalelor, chiar dacă, între timp, s-a ajuns la concluzia că acele protocoale erau prost întocmite. Bine că au fost respectate! Mai rămân două întrebări, evident retorice. Dacă tot s-au respectat protocoalele și totul s-a făcut ca la carte, de ce au fost sancționați – iluzoriu, e drept, dar au fost – doctorii Rugină și Chetreanu? Și, dacă tot s-au respectat protocoalele, de ce a murit Geanina Sechel? (C.I.)

P.S.: Mai multe despre Cazul Sechel puteți citi aici și aici.

 

 

 

Articolul precedentExtraordinară la Consiliul Județean Neamț: turism, Drupo, gunoaie, bani
Articolul următorITM Neamț avertizează: ceai cald pentru angajați!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.