Începe să se facă lumină în cazul Geaninei Sechel, tânăra care a murit la o zi după ce a născut o fetiță sănătoasă, la Maternitatea Piatra Neamț. Lucia Chetreanu, cardiologul de gardă din data de 30 noiembrie 2017, care a lăsat lehuza s-o aștepte trei ore cu puls 212, a pierdut definitiv procesul cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. În 17 aprilie 2019, Curtea de Apel Bacău i-a respins recursul Luciei Chetreanu, ca nefondat și a menținut, astfel, decizia Tribunalului Neamț în acest cauză. Instanța nemțeană a hotărât, pe baza documentelor din dosar, că sancțiunile disciplinare date cardiologului Chetreanu sunt legale și a respins contestația medicului.

Una dintre primele măsuri luate de conducerea spitalului după moartea Geaninei Sechel a fost, pe lângă aceea de a modifica protocoalele de consult intersecții, și cea prin care cardiologul de gardă a fost cercetat și sancționat disciplinar. Comisia de disciplină a spitalului a decis o penalizare de 10% din salariu pe o lună de zile și interdicția de a mai face gărzi în secția Cardiologie pentru Lucia Chetreanu. Asta se întâmpla în 20 decembrie 2017, iar ulterior Chetreanu a plecat, după câteva luni de policlinică, să facă gărzi la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. În toamna anului 2018, mai precis în 8 octombrie, Lucia Chetreanu și-a dat demisia de la Spitalul Județean Neamț.

În legătură cu moartea Geaninei Sechel a fost cercetat și sancționat disciplinar și ginecologul Cosmin Rugină, care era de gardă când a murit tânăra mămică. Comisia de disciplină a spitalului i-a dat un avertisment scris lui Cosmin Rugină, fiindcă abia după trei ore a insistat să vină cardiologul la patul lehuzei. La rândul său, a contestat decizia de sancționare, dar procesul este încă pe rolul primei instanțe. Tribunalul Neamț a cerut la mai multe termene ca Spitalul de Urgență să depună anumite documente, care sunt așteptate la înfățișarea din mai 2019. (C.I.)