Un elev, în vârstă de 17 ani (clasa a XI-a), de la ”Petru Rareș”, a fost diagnosticat cu tubeculoză pulmonară și internat, vineri, 13 ianuarie, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Neamț, s-au luat toate măsurile de identificare a eventualelor cazuri suplimentare la cei care au intrat în contact cu el și, totodată, de prevenire a extinderii bolii.
”S-a făcut ancheta epidemiologică, au fost testați la tuberculină, prin intradermoreacție, contacții de clasă. S-a făcut dezinfecția atât la liceu, în clasele în care elevul a activat, în grupurile sanitare, cât și la domiciliu”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Ancheta epidemiologică a stabilit că nu există cazuri suplimentare și nici suspiciuni pentru un alt caz.
Conform studiilor de specialitate, tuberculoza (TBC) este o infecție bacteriană localizată cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar care se poate răspândi în alte părți ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plămâni, TBC este răspândit cu ușurință altor persoane prin tuse sau strănut. Durata medie a tratamentului este între 6 și 9 luni. Simptomele sunt: tuse însoțită de mucus gros, câteodată cu sânge (spută), pe o durată de aproximativ două săptămâni; bătăi rapide ale inimii (tahicardie); gât umflat (afectarea ganglionilor limfatici din această regiune) – febră, frisoane și transpirații în timpul somnului; oboseală și slăbirea forței fizice; pierderea poftei de mâncare și pierdere în greutate, fără motive explicabile; scăderi ale amplitudinii respirației, dureri în piept. (M.T.)