reclama autocenter

targu vin

* primarul Harpa, fostul vice CJ Pintilie, fostul city-manager Capuano şi 4 oameni de afaceri au devenit membri „Ordo Equestris Vini Europae”

Oraşul Târgu Neamţ are, începând din acest weekend, Scaun Cavaleresc. Localitatea de sub Cetate a fost vizitată de către Cavalerii Vinului – Consulat România – Legat Iași, care au acreditat și noi membri ai „Ordo Equestris Vini Europae”: primarul Daniel Harpa, fostul vice CJ, Mircea Pintilie și fostul city-manager, Francesco Capuano. Manifestarea a debutat, cum altfel, cu o petrecere câmpenească cu produse tradiționale şi meseni aleși pe sprânceană: Daniel Harpa, Ionel Arsene, Mircea Pintilie, șeful Poliției Neamț, Paul Tablan, cel al Poliției Târgu Neamț, Costinel Vlad, șeful Ocolului Silvic Târgu Neamț Viorel Timișescu, preotul Vasile Cojocaru, de la Humulești, oameni de afaceri locali.

A doua zi, la ora 12, Cavalerii s-au întâlnit în Parcul Central, în acompaniamentul unei fanfare, care i-a escortat până la Cetatea Neamțului. Sala Tronului a fost locația unde s-a desfășurat ceremonialul de înființare a Scaunului Cavaleresc Târgu Neamț și cel de primire a noilor membri: Daniel Harpa, Mircea Pintilie, Francesco Capuano, Ion Grămadă, Cristi Dumitriu, Constantin Olteanu și Ștefan Bogdan.

„Ordinul European este înființat la noi în țară din 2009. Ne ocupăm cu păstrarea tradițiilor culturale în domeniul vinului, prin încurajarea producerii vinului prin metode tradiționale. Județul Iași este constituit pe scaune cavalerești, iar anul acesta vom constitui Scaunele Târgu Neamț și Botoșani, urmând ca la anul să mergem la Bacău și Suceava. Practic, încercăm să încurajăm turismul. Avem deja doi membri aici, pe dl. Mihai Cojocariu și dl. Nicolae Amihăesei”, a declarat Anghel Mihai Petre, șeful Legatului Iași al Ordinului European al Cavalerilor Vinului.

Titlu pentru promovarea oraşului

„Eu până acum am funcționat la Legatul Iași, dar am dorit să facem un Scaun Cavaleresc și aici la noi. Chiar dacă orașul nostru nu este o zonă propice pentru cultura viței de vie, an de an se vând peste 1.000 de tone de struguri. Noi vrem să promovăm vinul, să facem în așa fel încât strugurii pe care-i aduc comercianții să fie curați și să învățăm oamenii să facă un vin bun”, a precizat Mihai Cojocariu, membru vechi al Cavalerilor Vinului.

„A fost o ceremonie frumoasă. Mă bucur și sunt onorat în același timp”, a spus și Mircea Pintilie.

„Evenimentul de azi este  important din punct de vedere al dezvoltării culturii și istoriei orașului Târgu Neamț, care să atragă de la sine alte evenimente și turiști deopotrivă. Avem o zonă frumoasă, care trebuie promovată și în cultura vinului”, a menţionat omul de afaceri Francesco Capuano.

„Rolul meu este de a face administrație publică, iar această participare a mea și acordarea acestui titlu vin doar în sprijinul promovării orașului nostru pe plan intern și extern. A fost o ceremonie frumoasă, de înaltă ținută și demnă de acest Ordin Cavaleresc. Sperăm că aceste manifestări să ducă mai departe istoria și cultura zonei noastre”, a conchis primarul Daniel Harpa.

C.T. STURZU

Articolul precedentInvitaţi la Festivalul International de Folclor „CEAHLĂUL”, editia a XVI-a
Articolul următorPetrică Olariu, condus pe ultimul drum de sute de oameni