isu cartuse ruginiteUn bărbat, de 62 de ani, a plecat, luni, 30 mai, la cules ciuperci, în Pădurea Nemțișor şi-a descoperit 90 de cartuşe, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, într-un comunicat de presă. El a anunțat Dispeceratul ISU – Ambulanță Neamț, prin apel la 112.

“Echipa pirotehnică a unității, formată din 3 subofițeri, a ridicat cele 90 de cartușe calibrul 7,92 mm. Pe timpul verificării zonei, pe o suprafață de 300 mp, militarii au mai descoperit elemente de muniție de același fel, însumând 506 cartușe”, potrivit comunicatului citat.

Un angajat al Ocolului Silvic Tarcău, în schimb, a descoperit, în aceeaşi zi, două proiectile, pe malul pârâului Bobeică.

“Echipa pirotehnică a ridicat două proiectile, de calibrele 105 mm și 75 mm, ambele trecute prin gura de foc (au fost lansate pe timpul războiului, pentru a produce distrugeri) – situație în care elementele sunt deosebit de sensibile. Toate elementele de muniție au fost preluate în vederea depozitării și, ulterior, a distrugerii în condiții de siguranță. Astăzi, echipa pirotehnică va continua misiunea de cercetare în Pădurea Nemțișor”, se precizează în acelaşi comunicat.

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniție, ISU “Petrodava” Neamț reamintește modul corect de comportare la descoperirea acestora: “anunțați imediat evenimentul, prin apel la 112; nu atingeți elementele de muniție, declanșarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces; izolați zona și nu permiteți nimănui accesul în apropierea elementelor de muniție, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiții de siguranță”. (M. CONSTANTINESCU)