isu cartuse ruginiteUn bărbat, de 62 de ani, a plecat, luni, 30 mai, la cules ciuperci, în Pădurea Nemțișor şi-a descoperit 90 de cartuşe, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, într-un comunicat de presă. El a anunțat Dispeceratul ISU – Ambulanță Neamț, prin apel la 112.

„Echipa pirotehnică a unității, formată din 3 subofițeri, a ridicat cele 90 de cartușe calibrul 7,92 mm. Pe timpul verificării zonei, pe o suprafață de 300 mp, militarii au mai descoperit elemente de muniție de același fel, însumând 506 cartușe”, potrivit comunicatului citat.

Un angajat al Ocolului Silvic Tarcău, în schimb, a descoperit, în aceeaşi zi, două proiectile, pe malul pârâului Bobeică.

„Echipa pirotehnică a ridicat două proiectile, de calibrele 105 mm și 75 mm, ambele trecute prin gura de foc (au fost lansate pe timpul războiului, pentru a produce distrugeri) – situație în care elementele sunt deosebit de sensibile. Toate elementele de muniție au fost preluate în vederea depozitării și, ulterior, a distrugerii în condiții de siguranță. Astăzi, echipa pirotehnică va continua misiunea de cercetare în Pădurea Nemțișor”, se precizează în acelaşi comunicat.

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniție, ISU „Petrodava” Neamț reamintește modul corect de comportare la descoperirea acestora: „anunțați imediat evenimentul, prin apel la 112; nu atingeți elementele de muniție, declanșarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces; izolați zona și nu permiteți nimănui accesul în apropierea elementelor de muniție, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiții de siguranță”. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentACTUALIZARE Poliţiştii ridică înscrisuri şi probe de la Spitalul Judeţean Neamţ
Articolul următorFoc la pubele pe General Dăscălescu
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.