0:00

Câte maşini au romaşcani şi cum strică acestea străzile oraşului?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNici vorbă să fi scăpat de iarnă, dar ultimele zile au făcut să apară dezastrul de pe străzile Romanului. Groapă lângă groapă, crater lângă crater, pe mai toate arterele de circulație, mai puțin pe E85. Cei care își mai amintesc perioada când s-a asfaltat drumul european știu că era vorba despre o firmă din Israel (JV Roichman Bros (Shomron) Infrastructures 1993), care aducea asfaltul (a cărui rețetă nu era trecută decât codificat în toate documentele, fiind secretă, ziceau angajații firmei) din… Grecia. Așa se explică de ce E85 a rezistat mai bine de 13 ani fără reparații majore.

Cu rețetele autohtone de asfalt, străzile nu rezistă o iarnă… E drept că și traficul este unul din ce în ce mai intens. Deși traficul de tranzit prin Roman este foarte însemnat din punct de vedere numeric și al tonajului, să facem abstracție de acesta și să vedem cum „contribuie” romașcanii la deprecierea străzilor.

În Roman, la finalul anului 2016, erau înregistrate 15.765 de autoturisme ale persoanelor fizice, 2.947 de autoturisme aparținând unor persoane juridice, 228 de mașini pentru transport greu și 133 de mașini lente pentru transport greu. Un total de peste 19.000 de autovehicule, care – cu puține excepții – circulă zi de zi pe străzile Romanului. Proiectarea bulevardelor și străzilor orașului s-a făcut pe vremea când traficul era mai puțin decât lejer; în comparație cu traficul de azi putem spune că era ca și inexistent. Ultima proiectare de stradă datează din anii ’60 ai secolului trecut, așa încât nici lărgimea, dar nici infrastructura străzilor nu au fost dimensionate pentru valori de trafic cum sunt cele din prezent.

Câte maşini au romaşcani şi cum strică acestea străzile oraşului?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSigur că nici un primar nu are curajul, „în aceste tulburi vremi”, să acceseze fonduri și să construiască o stradă nouă ori să spargă una existentă și să o reconstruiască la standardele actuale. Totuși, noi lansăm provocarea. Și avem și o propunere: strada 1 decembrie 1918, fostă Florilor, care de ani buni este plombată. S-au pus atâtea plombe peste alte plombe încât probabil că nu mai are expuși nici măcar 10 metri pătrați din ultimul covor de asfalt…

Întorcându-ne la cifre, la cele 15.765 de mașini personale ale romașcanilor, ale celor 72.000 de romașcani (după ultimele statistici), un calcul simplu ne arată că romașcanii ar putea, la o adică, să se deplaseze toți cu mașinile, să nu rămână nimeni pe jos, întrucât revine o mașină la 4,5 locuitori… Iar dacă s-ar pune la bătaie și mașinile firmelor ar ajunge o mașină pentru 3,8 locuitori. Numai să vrea șoferii… (D.A.)

Articolul precedentO nouă „pădure de argint” la Vânători-Neamț
Articolul următorACTUALIZARE CSM Roman, amicale cu Rapid Bucureşti! Rezultatele nu coincid la Roman şi Bucureşti!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.