copil baniÎn județul Neamț sunt 395 de copii și tineri cu cerințe educaționale speciale, integrați în învățământul de masă și, conform legislației în vigoare, aceștia beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor, îmbrăcămintei și încălțămintei „în cuantum egal cu cel asigurat copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului, precum și de găzduire gratuită în internatele sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale din cadrul direcțiilor generale județene/a municipiului București de asistență și protecție socială”.

Drepturile acestor copii sunt asigurate din bugetele locale ale consiliilor județene, iar la nivelul județului Neamț, suma totală se ridică la 951.476 de lei, în care sunt incluse alocația de hrană și „drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive”, și a fost aprobată în plenul Consiliului Județean, în cadrul ședinței ordinare din luna aprilie.

„Suma rezultată reprezintă o sumă maximală, calculată pe baza situației copiilor/elevilor cu cerințe educaționale speciale la momentul aprilie 2016, sumă ce va fi majorată/diminuată în funcție de prezența acestora la ore, precum și de emiterea unor noi certificate de orientare școlară de către Comisia de Orientare Școlară și Profesională a județului Neamț. La fundamentarea alocației de hrană s-a avut în vedere numărul de zile de școală pentru anul 2016, aferente anului școlar 2015-2016, respectiv 107”, este precizat în expunerea de motive aferentă hotărârii de consiliu județean.

Conform necesarului transmis de Inspectoratul Școlar către cei de la Consiliul Județean, cei mai mulți bani – 419.789 lei – sunt pentru Piatra Neamț, pe locul al doilea fiind municipiul Roman, cu 323.875 lei. Sunt 64 de comune unde nu există nici un copil cu cerințe speciale integrat în învățământul de masă, în schimb, la Tămășeni e nevoie de 50.274 de lei pentru acești tineri. Și la Vânători Neamț se pare că există destui copii cu cerințe speciale, de vreme ce suma calculată pentru această localitate este de 23.872 lei. (Andreea AMARIEI)