brad 2

* Târguri de Crăciun se organizează la Piaţa Centrală şi Winmarkt Petrodava

Mai sunt exact  20 de zile până când vom sărbători Crăciunul. Pe lângă masa tradiţională şi decorarea casei, împodobirea bradului rămâne atracţia principală a sezonului. Pentru cei care vor un brad natural, Direcţia Silvică Neamţ a anunţat că are anul acesta un stoc de 1.700 de bucăţi. Preţurile practicate sunt similare cu cele de anul trecut. De exemplu, un brad din specia Douglas cu o înălţime de 1,5-2,2 metri costă 20 de lei, iar unul din specia molid argintiu, înalt de 1,2-1,8 metri, ajunge la 50 de lei. Există şi varianta brazilor la ghiveci. Un molid de acest tip cu o înălţime de până într-un metru şi jumătate are un preţ cuprins între 50 şi 70 de lei. Cine nu ţine neapărat la mirosul de brad natural şi vrea un exemplar mai bogat pe care să-l poată refolosi anul viitor alege bradul artificial. Şi aici, oferta e destul de bogată.  Două târguri de Crăciun şi-au deschis deja porţile la Piatra-Neamţ. O expoziţie are loc la mall-ul din Piaţa Centrală, iar o alta la magazinul Winmarkt. La Petrodava, ¾ din etajul 4 sunt dedicate Târgului de Crăciun.

Şi acolo, preţurile brazilor artificiali variază în funcţie de mărime:

150 cm – 35 lei

180 cm – 55 lei

210 cm – 75 lei

240 cm – 95 lei

Cât costă împodobirea bradului

Alegem pentru început un brad artificial de mărime medie. Îi adăugăm 4 ghirlande groase, fiecare 7 lei bucata, o instalaţie ce costă 17 lei, 2 seturi de câte 10 globuri la 9 lei setul şi un vârf de 3 lei. În total, un brad artificial de 180 de cm costă împodobit, 121 de lei. Vânzătorii de produse specifice sărbătorilor de iarnă îi invită pe nemţeni să se apuce de cumpărături din vreme: “Anul acesta, oferta este foarte bogată şi la preţuri rezonabile. În cadrul acestui târg găsiţi de la costume de Moş Crăciun pentru bebeluşi până la instalaţii luminoase, globuri şi brazi. Invitaţia mea pentru viitorii clienţi e să nu se mai lase pe ultima sută de metri, pentru că n-o să mai aibă posibilitatea să-şi aleagă. O să se vadă nevoiţi să cumpere ce mai prind, poate şi la preţuri mai mari. Ne aşteptăm ca vânzările să crească exact în ultima săptămână de dinainte de Crăciun, sau sper eu, imediat după Moş Nicolae”, ne-a spus domnul Mihai, vânzător în cadrul târgului de Crăciun organizat în magazinul Winmarkt Petrodava.

Pe internet, mai scumpi dar gata împodobiţi

Pentru nemţenii prea ocupaţi sau pentru cei cărora nu le place să caute preţul cel mai mic, există şi varianta brazilor cumpăraţi de pe internet. Pe mercador.ro, de exemplu, un comerciant din Roman vinde brazi în ghiveci Douglas de până la 3 metri înălţime cu preţuri care pornesc de la 150 de lei. Şi preţul creşte proporţional cu confortul. Preţul unui pom de iarnă tip molid, cu o înălţime de 2 metri, în ghiveci, cumpărat de pe internet, poate depăşi 600 de lei şi ajunge chiar la 4.200 de lei, dacă-l vreţi în sufragerie gata împodobit.

brad 4

Brad impodobit internet

Ioana HAGI-STAN