Primăria Piatra Neamţ a solicitat Direcției Silvice Neamț (Ocolul Silvic Vaduri) o evaluare a „stării fitosanitare” a castanilor din oraş. Nu toţi arborii din această specie au ieşit bine la verificare, astfel că se „recomandă tăierea unor castani care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier, amplasați în aliniamentele stradale din  zona bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor. Menționăm faptul că municipalitatea efectuează doar tăierea  castanilor uscați, în curs de uscare și a celor care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier amplasați în aliniamentele bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor”.

Castanii la control! Cei uscaţi şi cei care fac umbră platanilor vor fi tăiaţi!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrimăria Piatra Neamţ mai precizează că puieţii de castan plantaţi acum 11 ani pe bd. Republicii nu au crescut aşa cum se spera. „Pentru păstrarea tradiției, în anul 2006, instituția noastră a plantat puieți de castani în alveolele libere din aliniamentul bulevardului Republicii; din motive independente de noi și care țin de condițiile atmosferice și climatice, plantația a fost nereușită deoarece mulți puieți de castani s-au uscat ori au avut creșteri nesemnificative”, potrivit unui comunicat de presă.

Castanii la control! Cei uscaţi şi cei care fac umbră platanilor vor fi tăiaţi!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMai mult, platanii plantaţi în 2011 tot pe bd. Republicii (124 la număr) au probleme din cauza umbrei… castanilor. Soluţia: rărirea… castanilor! „La această dată, o parte din platanii existenți au început să sufere și să aibă creșteri neregulate provocată de umbrirea excesivă a castanilor existenți. Pentru dezvoltarea corectă și sănătoasă a platanilor se impune rărirea castanilor existenți prin tăierea definitivă a unora dintre ei și punerea în lumină a plantației realizată în anul 2011”, se menţionează în acelaşi comunicat.

Castanii la control! Cei uscaţi şi cei care fac umbră platanilor vor fi tăiaţi!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSchimbul se va realiza treptat (în aproximativ 7 ani). Şi pentru a ne convinge complet, Primăria detaliază şi de ce au fost aleşi platanii în locul castanilor. „Specia de platan (Platanus hybrida) care a fost plantată a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: bolile sunt cu o frecvenţă mai redusă; rezistenţă mare la poluare; ritmul de creştere mare; înrădăcinare puternică; aspect decorativ; adaptarea speciei la condițiile climatice actuale; experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra Neamț – zona Miorița; atât talia, cât şi suprafaţa foliară ale celor două specii de arbori (platani și castani) sunt de dimensiuni apropiate”.

Castanii la control! Cei uscaţi şi cei care fac umbră platanilor vor fi tăiaţi!, ZCH NEWS - sursa ta de informații(M. CONSTANTINESCU; FOTO: Primăria Piatra Neamţ)

Articolul precedentCaniculă în Regiunea de Nord-Est! Recomandările medicilor!
Articolul următorPatronul Pensiunii ”Red Rock” – 3 ani la pușcărie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.