pietricica turism

Începând de luna aceasta, bolnavii cu insuficiență respiratorie cronică, cei cu hipoxie severă sau gravă vor beneficia de aparatele pentru oxigenoterapie doar prin închiriere. În ultima perioadă, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a refuzat numeroase solicitări din partea bolnavilor „din cauza nerespectării condițiilor de prescriere din partea medicilor specialiști”, a declarat Nadia Elena Harpa, președintele CAS Neamț.

Bolnavii care n-au avut recomandarea însoțită de rezultatul spirometriei cu raportul VEMS/CVF semnate și parafate de medic, cu numele pacientului și data efectuării investigației, precum și cu diagnosticul care a cauzat insuficiența respiratorie – obstructivă sau restrictivă – au fost refuzați la distribuirea concentratorului de oxigen.

Numărul mare de bolnavi cronici care depind de oxigenoterapie face ca perioada de închiriere să difere. Pentru cei care suferă de bronșită cronică obstructivă, restrictivă durata prescripției echipamentului pentru oxigenoterapie este de maxim 90-92 de zile, iar pentru cei care sunt încadrați în grad de handicap accentuat sau grav pot beneficia de închiriere timp de 12 luni. Aceeași perioadă le revine și bolnavilor care au recomandare de la medici cardiologi, oncologi, pediatri. (C.I.)