Conform Regulamentului Uniunii Europene 2019/ 1157, începând de luni, 2 august 2021, România a fost obligată să introducă cărțile electronice de identitate. Acest document va conține: numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul naterii, semnătura olografă, imaginea facială, codul numeric personal și adresa de domiciliu. Cărțile electronice de identitate nu sunt obligatorii pentru cetățeni, care pot încă opta pentru versiunea clasică. În timp, însă aceste noi acte vor juca rol de documente de călătorie, urmând a deveni obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în statele membre ale Uniunii Europene.

Proiecţiile DEPABD (Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date) vizează emiterea cărţii electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot începând cu data de 2 august 2021, derularea fazelor de test pentru o perioada de aproximativ 6 luni şi generalizarea emiterii noului document de identitate la nivel naţional în cursul anului 2022. În cadrul proiectului pilot vor fi emise cărţi electronice de identitate într-un număr limitat şi vor fi realizate teste care privesc modul de interacţiune al cetăţenilor cu infrastructura existentă în scopul realizării optimizărilor necesare pentru realizarea procedurilor necesare pentru generalizarea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional.”, au precizat oficialii DEPABD.

Cu toate acestea, Imprimeria Națională, instituția care ar fi trebuit să aibă resursele întocmirii noilor cărți de identitate, abia a lansat, în data de 23 iulie, procedura de licitație pentru achiziționarea elementelor necesare. Cluj-Napoca va fi primul oraș din România în care se vor emite acest tip de documente, cei din zona Moldovei mai având de așteptat. „La Cluj Napoca am dat start proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate. (…) La nivel național s-au făcut toți pașii, de ordin legislativ, pentru implementarea Cărții Electronice de Identitate, în special în perioada 2020-2021, ceea ce a făcut posibil acest moment”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, citat de Mediafax.

(M.Z.)

Sursă foto: https://sanatateabuzoiana.ro/

Articolul precedentȘapte ofițeri și 64 de subofițeri de la ISU Neamț au fost înaintați în grad
Articolul următorIncendiu din cauza unei țigări în Precista
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.