0:00

Expoziţii
Pictorul Mihai Cuşmir la Biblioteca Judeţeană

Simezele Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ oferă publicului nemţean şansa întâlnirii cu lucrările pictorului Mihai Cuşmir, reunite într-o expoziţie ce cuprinde 21 dintre creaţiile artistului târg-nemţean. Deşi abordează teme şi stiluri diferite, toate lucrările expuse rezonează armonios, asigurând rotunjime şi fluenţă întregului, prin acordurile cromatice bine rafinate. Prin tehnnici diferite (tempera, ulei, pictură pe sticlă), Mihai Cuşmir răsfaţă privitorul, pe de o parte cu tihna tonurilor discrete şi pe de altă parte cu bogăţia conţinutului unor lucrări foarte elaborate. Aşadar, expoziţia de la Biblioteca Judeţeană deschide un drum către o simetrică bucurie, a sufletului şi a ochiului, cu lucrările pictorului Mihai Cuşmir. Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii: „Mihai Cuşmir mizează pe sinceritatea culorii şi a liniei, pe emoţia peisajului cu care intră în dialog. Lucrările sale au o poeticitate aparte, sunt frumoase şi tonice, demonstrează un preaplin de candoare şi iubire faţă de cei din jur. Lucrările dedicate operei lui Creangă, de exemplu, sunt compoziţii care denotă o lectură făcută cu alese mijloace plastice, dar şi cu o impresionantă empatie cu verbul humuleşteanului. Păcat că Mihai Cuşmir iese atît de rar în public, sunt convins că un public larg ar aprecia pictura sa, ar dori să îi colecţioneze lucrările”.

Teatru
În acest weekend, „Hippolitos”

Sâmbătă, 29 noiembrie, ora 19, şi duminică 30 noiembrie, aceeaşi oră, Teatrul Tineretului prezintă, la Sala Mare, spectacolul cu piesa „Hippolytos”, după Euripide, în regia și scenografia lui Horațiu Mihaiu. În distribuție: Răzvan Bănuț, Loredana Grigoriu, Daniel Beșleagă, Lucreția Mandric, Victor Giurescu, Ecaterina Hâțu, Cătălina Ieșanu, Dragoș Ionescu, Cezar Antal, Rareș Pîrlog, Dan Grigoraș, Adina Suciu, Corina Grigoraș. Pentru spectatorul tocit sufleteşte de ororile cu care îl alimenteaza zilnic jurnalele de ştiri, tragediile care înfiorau sufletul grecilor pana la catharsis (purificare) nu mai înseamnă mare lucru. Timpul parcă nu mai are rabdare, totul se comprimă, astfel încât frumoasele înflorituri retorice ale textelor vechi nu mai strălucesc. În prezent, montarea unei tragedii antice este o initiaţivă rară, cel puţin în teatrul românesc. Horaţiu Mihaiu nu e un iconoclast care să rescrie total tragedia antică pe coordonatele contemporaneităţii, cu mijloace şi forme în stare să violenteze pe omul actual. Opţiunea sa pentru acest spectacol este o viziune a frumuseţii. Verbalizarea, coregrafia, decorul, costumele, luminile, ambianţa sonoră – toate au o puternică funcţie estetică. Chiar dacă textul lui Euripide este redus maximal, fără a afecta coerenţa narativă, regizorul îi rămane credincios tragedianului grec, neîmprumutând şi de la cei care l-au succedat în abordarea poveştii de iubire a Phaedrei pentru Hipppolytos. Mişcarea dirijată spre expresivitatea corporală potenţează emoţia cuvântului. Frământările gestuale ritmice ale Phaedrei spun mai mult decat retorismul frazei antice” (Raluca Naclad).

Program Agenție Teatrală:
marți-vineri: 11-12 și 16-19 , sâmbătă- duminică: 16-19
.
Telefon:
0233 211 036, 0752 149 735
entru rezervări, scrieţi la adresa de e-mail [email protected] (de luni până vineri) sau telefonaţi la numerele mai sus menționate. Pentru a fi valabile, biletele aferente rezervărilor trebuie achitate cu două zile înaintea spectacolului.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Film
Un poliţist şi jumătate

Cinematograful ”Dacia” Panoramic Piatra Neamţ prezintă în perioada 28 noiembrie – 3 decembrie 2014 trei filme de acţiune.

De la ora 14, va rula filmul ”Ce dacă”. Wallace (Daniel Radcliffe) s-a lăsat de facultatea de medicină, dar problema sa cea mai mare este faptul că suferă de un romantism incurabil. Inima lui prea mare a fost sfâşiată de mai multe ori: de divorţul traumatizant al părinţilor, de fosta iubită care l-a înşelat. Şi-a promis că nu se mai implică, dar promisiunea devine istorie când o întâlneşte pe simpatica Chantry (Zoe Kazan). Din nefericire, aceasta este deja implicată într-o relaţie şi, deşi se atrag reciproc, cei doi tineri decid să rămână doar prieteni, numai că decizia se va dovedi foarte greu de respectat.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la ora 16,00, filmul ”Istorii de inimă neagră”. Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele O lume nouă, Trece şi prin perete, Kowalski şi Să mori de dragoste rănită. Realizate de patru regizori diferiţi, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viaţă şi, mai ales, moarte, pe diferite tonuri. ”O lume nouă” (co-producţie România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranţi români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă… Protagonişti sunt Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean şi Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leşe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale. ”Trece şi prin perete” (regia şi scenariul Radu Jude), distins cu Menţiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenţiei pe micuţa Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeţ, Ion Arcudeanu şi Gabriel Spahiu sunt protagoniştii acestei istorii inspirate de Cehov. ”Kowalski” (regia şi scenariul Andrei Creţulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – şi ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvenţă de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Şerban Pavlu şi Dorian Boguţă, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariţie specială. ”Să mori de dragoste rănită”, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste şi moarte, cu Adina Şteţcu, Paul Radu, Dragoş Sora şi Eugen Matei Lumezianu în distribuie. Câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezenţa extraordinară, într-o ipostază cu totul neaşteptată, a Angelei Similea.

De la ora 18, putem (re)vedea un film de acţiune, ”Un poliţist şi jumătate”. Când micuţul negru Devon Butler este martor fără voie la un asasinat mafiot, poliţia încearcă să-l convingă să dea o declaraţie pentru a ajuta la identificarea criminalului. Băieţelul în vârstă de opt ani e de acord şi chiar nerăbdător să ajute autorităţile, dar pune o condiţie fermă: să fie făcut poliţist pentru o zi. Neavând de ales, şefii Poliţiei acceptă şi Devon devine partenerul nefericitului detectiv Nick McKenna.

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii / Un oaspete francez, la 1841 (VIII)
Articolul următorVorba lu’ Adrian Cum se vede Muntele Athos de pe Ceahlău (VI)