0:00

Cardurile de sănătate, împărțite pentru a fi returnate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Începând de săptămâna viitoare, nemțenii se pot trezi oricând la ușă cu un poștaș binevoitor care dorește să le înmâneze un card de sănătate.  Este cardul cu care, ori de câte ori este nevoie, ne vom prezenta la medic, la spital sau chiar la farmacie. Așa cum au anunțat reprezentanții din Sănătate, fără el, cei asigurați, nu vor putea putea beneficia de niciun serviciu medical. Chiar dacă procesul de distribuire va începe în această săptămână, în județ, primele carduri vor fi împărțite abia de săptămâna viitoare.

„Vineri, 19 septembrie, voi merge la imprimerie, împreună cu un reprezentant al Poștei pentru a lua prima tranșă de carduri. Am fost anunțați că aceste carduri vor fi împărțite în 5 tranșe, ceea ce înseamnă că într-o primă fază vor fi împărțite doar 20% din ele. Nu va fi un proces ușor dacă ținem cont de faptul că multe carduri au fost imprimate în 2012-2013. Între timp, o parte din beneficiarii acestor carduri nu mai au calitatea de asigurat, alții au murit sau și-au schimbat domiciliul. Poștașul va trebui să meargă la fiecare în parte și să constate realitatea. Probabil că vom primi înapoi destul de multe carduri”, a spus Eugen Firăstrău.

Unii cu cardurile, alții cu adeverințele

Teoretic, cardurile vor putea fi folosite din momentul în care asiguratul a intrat în posesia lui. Practic, acestea vor fi activate doar în momentul în care vor fi trecute prin cititoarele ce ar trebui să se regăsească în cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare. Chiar dacă unii medici de familie nu s-au grăbit să le cumpere motivând că nu e normal ca aceste dispozitive să fie plătite din buzunarul propriu, aceștia vor fi nevoiți să se conformeze deoarece CNAS nu decontează aceste dispozitive. Un citior de carduri de sănătate costă aproximativ 500 de lei.

Cardurile vor fi activate din momentul în care pacienții se prezintă la medicul de familie sau la spital. Cei care vor avea carduri le vor folosi pe acestea iar cei care nu au, vor folosi adeverințe de asigurat”, a mai spus Firăstrău.

La Spitalul Județean Neamț, până acum, nu au fost cumpărate cititoare pentru cardurile de sănătate, dar managerul unității a precizat că în perioada următoare va face demersuri pentru achiziționarea lor.

„Din momentul în care vor fi împărțite cardurile vom cumpăra și noi cititoare. Mi se pare normal ca cei de la Casa Națională, dacă tot au împărțit și carduri, să împartă și cititoarele. Le vom cumpăra după ce vom consulta și o listă cu cele care sunt recomandate de Casa de Asigurări”, a spus dr. Ioan Lazăr, managerul SJN.

Oficialii din Sănătate spun că prin intermediul cardului se vor monitoriza și controla mai bine: fraudele din sistemul medical, serviciile medicale efectuate asiguratului, gestionarea informațiilor privind istoricul pacientului și alte date importante cu privire la asigurat.Totodată, prin acest card se dorește eliminarea raportărilor și decontările fictive în ceea ce privește controlul serviciilor medicale. (M. TEODOROF)

Articolul precedentHandbalistele junioare I, rezultate meritorii la Oneşti
Articolul următorCOMUNICAT DE PRESĂ