Caravana „Poftă de carte” (inițiată în octombrie 2016 de Asociația OvidiuRo) a ajuns, în perioada 20-24 februarie, şi în județul Neamț. 255 de copii de vârstă preșcolară au participat la sesiunile de citit interactiv din cărți uriașe și au primit câte o carte ilustrată după lecția-degustare desfășurată în grădinițele din comunele Oniceni, Valea Ursului și Văleni, unde au fost oferite cărți uriașe ilustrate, fructe și legume, materiale educaționale și produse de igienă.

„Caravana «Poftă de Carte» are ca obiectiv încurajarea cititului interactiv şi a unei alimentaţii sănătoase în grădinițele din comunitățile defavorizate și își propune totodată să informeze părinții cu privire la Legea nr. 248/2015. Caravana beneficiază de suţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation, iar anul acesta școlar, 10.000 de copii defavorizați din toată țara vor primi câte o carte pentru acasă și 1.000 de cărți uriașe ilustrate vor ajunge în grădinițe, în cadrul proiectului”, precizează organizatorii.

Cele 3 comune din judeţul Neamţ (11 sate) au fost selectate cu sprijinul autorităților locale și județene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul de cuprindere a copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

„În cele 3 comune vizitate, accesul copiilor la grădiniță este îngreunat de: lipsa spațiului, numărul redus de microbuze școlare, lipsa rechizitelor și a mobilierului în sălile de clasă. Primăriile estimează pentru anul acesta un număr total de 3.571 de copii care pot beneficia de programul național «Fiecare Copil în Grădiniță» (FCG). Programul a fost lansat în februarie 2016 şi încurajează accesul la grădiniță al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniță, condiționate de prezența zilnică”, mai precizează Asociaţia OvidiuRo.

„Misiunea noastră este ca fiecare copil să poată beneficia de educație preșcolară de calitate. Grădinițele din mediul rural sunt, din păcate, slab dotate, cu toate că cei mici își doresc foarte mult jocuri și cărți ilustrate. (…) Cărțile uriașe pe care le aducem sunt o noutate, iar pentru cei mai mulți dintre ei, cartea pe care o primesc este și prima lor carte – ceea ce este îngrijorător, având în vedere rezultatele unui studiu american ce arată că un copil provenind din mediile defavorizate (deci cu acces limitat la resurse educaționale) are în vocabular, în medie, 500 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, comparativ cu ceilalți copii, care își însușesc 1.100 de cuvinte în primii 3 ani de viață”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

„Ne bucurăm să putem susține în continuare programul «Fiecare Copil în Grădiniţă», inițiat de OvidiuRo și devenit în scurt timp – cu implicarea companiilor private, a autorităților publice naționale și locale și unităților de învățământ – un mecanism eficient de combatere a fenomenului părăsirii timpurii a școlii, ce ia amploare în zonele sărace din România”, a declarat şi Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamică Comercială&Pricing Carrefour România.

Caravana „Poftă de carte” va ajunge la copii defavorizați din toate cele 41 de județe ale țării până la finalul anului acesta școlar. Mai multe informații AICI şi AICI. (ZCH NEWS)

Articolul precedentTârgu-Neamț: Polițiști la ora de circulație rutieră prin școli
Articolul următorPietreanca Irina Moldovan, Marele Premiu la Concursul de artă plastică «Ion Irimescu» Suceava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.