bns la piatra 02

* „Comunicare între instituții este cea mai bună soluţie a reducerii șomajului”, a spus Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical

Blocul Național Sindical, în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană  din Sibiu, SC Technical Training SRL și Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA, au adus ieri, 12 septembrie, la Piatra Neamț „Caravana Carierei”. La întâlnirea, care a avut loc la Consiliul Județean, au participat autorități publice locale, furnizori de formare profesională continuă, organizații patronale, AJOFM, Inspectoratul Școlar, societăți comerciale, Direcția de Tineret și Sport etc. Scopul întâlnirii a avut ca fundament viziunea BNS asupra importanței colaborării cu partenerii săi pentru integrarea tinerilor pe piața forței de muncă și centrarea continuă pe nevoile lor de formare profesională și consiliere în carieră. Faptul că tinerii au nevoie să fie asistați în acest proces de tranziție, a fost constatat de BNS în urma experiențelor directe și în urma semnalelor primite din piața muncii, dar este confirmat și de datele statistice. La nivel european, unul din cinci tineri nu își poate găsi un loc de muncă, în condițiile în care abandonul școlar a crescut la cote alarmante.

„La această situație s-a ajuns din cauza lipsei de coordonare dintre oferta de forță de muncă și cererea reală din piață, dar și din cauza lipsei unei strategii la nivel național și a acțiunii concrete a actorilor din piața muncii. Comunicare constructivă între instituții este cea mai bună perspectivă a reducerii șomajului”, a spus Dumitru Costin, președinte BNS.

El a lansat idea că un rol decisiv în traseul tinerilor, care își caută un drum în viață, fie că este pentru continuarea studiilor, fie pentru ocuparea unui loc de muncă, aparține universităților, ONG-urilor, Direcțiilor Județene pentru Tineret și Sport, societăților comerciale, autorităților publice locale, furnizorilor de formare profesională și continuă, AJOFM-urilor, ISJ-urilor, Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, centrelor județene de resurse și asistență educațională. În cadrul acestei întâlniri a fost evidențiat rolul fiecărui actor instituțional și importanța coabitării acestora.

BNS a lansat o platformă, www.yoof.ro,  de informare a tinerilor pentru o dezvoltare a carierei şi valorificare mai bună a propriilor aptitudini pe piaţa muncii. O altă inițiativă pe care BNS a promovat-o în cadrul întâlnirii a fost aceea de atragere a fondurilor europene. „De la sfârșitul lunii noiembrie avem un plan prin care putem atrage 400 de milioane de euro prin proiecte europene, pe măsuri dedicate tinerilor. Este important să identificăm nevoile tinerilor și să venim cu propuneri”, a mai precizat Dumitru Costin.

Marian TEODOROF