În cadrul conferinței de presă organizate de Asociația E Ceva Bine, ieri 12 septembrie, la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț, s-a vorbit despre desfășurarea unui proiect cultural pentru prevenirea consumului de droguri intitulat „ALEGE SĂ ALEGI – O Caravană de Arte pentru prevenirea consumului de droguri”. Proiectul se desfășoară în perioada 15 august – 15 noiembrie 2024 în județul Neamț.
La activitate au participat atât profesori, cât și elevi reprezentanți dintr-un liceu din Piatra Neamț, dar și reprezentanți din cadrul IPJ Neamț și DGASPC Neamț.
Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Interne prin Agenția Națională Antidrog, în cadrul Programului de interes național în domeniul prevenirii. și asistenței consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN). Proiectul vizează sprijinirea a minim 5000 de copii și tineri cu vârste între 12 și 25 de ani, din județele Botoșani, Neamț, Vaslui și promovarea artei, ca alternativă la consumul de droguri.
Problemele care țin de traficul și consumul de droguri sunt evidențiate și de acțiunile întreprinse de autorități în regiunea Nord Est. Numai în ultimele două zile, DIICOT au avut două acțiuni, una în Neamț și alta în Botoșani în dosare care vizează acuzații de trafic de droguri. Atât autoritățile locale cât și cele naționale au încercat să desfășoare diverse programe menite să reducă consumul de substanțe interzise, dar rezultatele au lăsat de dorit, mai ales în condițiile în care traficul de droguri la nivel mondial a crescut substanțial în ultimii ani. Rămâne de văzut dacă aceste tipuri de programe organizate de asociații și sprijinite de tineri pot avea un mai mare succes.
Caravana de Arte și activitățile educative
Proiectul se bazează pe doi piloni principali: o caravană itinerantă de arte și o serie de ateliere și sesiuni de consiliere. În luna octombrie, Caravana de Arte va vizita nouă orașe din cele trei județe, unde filmul, teatrul, artele plastice și alți reprezentanți ai acestor domenii vor interacționa timp de două zile cu tinerii beneficiari. În cadrul caravanei, participanții vor avea parte de concursuri și activități interactive, iar cei mai activi dintre ei vor fi premiați.
Pentru părinți, proiectul include evenimente comunitare și sesiuni de informare despre semnele și consecințele consumului de droguri, oferindu-le instrumente pentru a sprijini copiii în dezvoltarea unor relații sănătoase.
Ateliere și consiliere pentru prevenirea consumului de droguri
Proiectul propune o serie de ateliere de educație non-formală pentru tineri, precum: pictură, sculptură, dans și teatru, oferind alternative sănătoase pentru petrecerea timpului liber. De asemenea, tinerii vor participa la sesiuni pentru dezvoltarea abilităților practice, gestionarea stresului, luarea deciziilor responsabile și rezolvarea conflictelor.
Proiectul se adresează și părinților prin ateliere de comunicare, disciplină pozitivă și gestionează a stresului, dar și prin grupuri de suport pentru cei care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri în familie. Proiectul este coordonat de Iulian Văcărean, președintele Asociației E Ceva Bine, împreună cu echipa formată din Lidia Aurelia Feher, Hriscu Roxana Simona, Ioana Raluca Mânea, specialist psiholog, și Ana Maria Iordache Petrariu, PR Manager.
Mai multe detalii despre proiect și calendarul Caravanei de Arte vor fi publicate pe site-ul oficial al asociației și pe pagina de Facebook a organizației.
Despre Asociația E Ceva Bine
Asociația E Ceva Bine (fostă Asociația Beneva) este cunoscută pentru proiectele sale cultural-educative, având un impact pozitiv la nivel național și internațional. Asociația a fost premiată în cadrul Galei Societății Civile și Galei Asociații Comunitare pentru contribuția la schimbările sociale prin artă.
„Adolescenții sunt cei care ne-au inspirat, pentru că alegerea, dorința și capacitatea lor de a alege, inteligența și maturitatea de care dau dovadă sunt garanția că singuri, atenți la ceea ce trăiesc, știu cum și ce alegeri să facă în situații limită, în timpuri nu tocmai prietenoase”, declară Iulian Văcărean, Președintele Asociației E Ceva Bine și Managerul proiectului.
Denisa POPA