În această săptămână, Europol și autoritățile UE de aplicare a legii, printre care și Poliția Română, împreună cu parteneri internaționali și instituții financiare, lansează campania #DontBeaMule (Nu fi cărăuș). Scopul acesteia este informarea publicului despre modalitățile în care operează infractorii, cum pot evita implicarea în astfel de rețele și care sunt consecințele pentru cei care devin cărăuși de bani.
„În cazul în care credeți că ați putea fi folosit drept cărăuș de bani, acționați imediat: opriți transferul de bani și informați imediat banca și poliția!”, avertizează IGPR.
Operațiunea EMMA face parte dintr-un proiect desfășurat sub egida Planului de acțiune operațională EMPACT privind infracțiunile împotriva plăților informatice, conceput pentru a combate fraudele online și cu carduri de plată.
Operațiunea Emma în România – 1.800 de tranzacții suspecte în trei luni
255 de cărăuși de bani și 11 recrutori au fost identificați de polițiștii români, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., în cadrul în cadrul unei operațiuni internaționale de prevenire și combatere a activității cărăușilor de bani (EMMA 7). Acțiunea a avut loc în perioada septembrie-noiembrie, anul acesta, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române. Au fost depistate 1.800 de tranzacții suspecte, în valoare de 5.400.000 de euro.
La nivel național, Poliția Română, Asociația Română a Băncilor și Microsoft România continuă campania de prevenire „Cărăușii de bani”. Pe parcursul activităților desfășurate, la nivel internațional, au fost identificați 18.351 de cărăuși de bani și 324 de recrutori de cărăuși de bani, iar 1.803 persoane au fost arestate în întreaga lume.
Cărăușii de bani sunt persoane care, adesea fără să-și dea seama, au fost recrutate de organizații infracționale ca agenți de spălare a banilor, pentru a ascunde astfel originea ilicită a fondurilor transferate.
Angela Croitoru