Preşedintele Grupului Serviciile Comerciale Române, Ştefan Vuza, a primit joi (26 mai) seară, în numele SC Chimcomplex SA, Oskar-ul oferit de Revista “Capital” pentru “Investiţia anului”, în cadrul unei gale, la care a participat şi premierul Dacian Cioloş.

stefan vuza capital 01În motivarea Revistei “Capital” se arată că investitia anului a fost acordată Chimcomplex Borzeşti “pentru inaugurarea uneia dintre cele mai performante instalaţii de cogenerare din sud-estul Europei, o investiţie de circa 14 milioane de euro, care permite combinatului să-şi reducă semnificativ costurile cu utilităţile. Instalaţia produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg oraşul Râmnicu Vâlcea. De la privatizare până în prezent, Chimcomplex Borzeşti a realizat investiţii în valoare de peste 70 milioane de euro, fiind astăzi unul dintre liderii pieţei din România”.

stefan vuza capital 03Invitat pe scena Galei Premiilor Capital – Excelenţa în Afaceri, preşedintele SCR, Ştefan Vuza, a declarat: „Chimia României până în 1989 era foarte bine dezvoltată, având 21 de combinate chimice şi petrochimice. Acum au mai rămas doar trei, printre care se numără şi Chimcomplex.

Într-adevăr, Chimcomplex a investit peste 70 de milioane de euro în fabrici de cogenerare, în instalaţii de productivitate de generaţia a cincea şi prin aceste investiţii am rămas în viaţă. Probabil că anumite greşeli din trecut cum a fost acel audit cerut de Guvernul României în 1998 prin care s-a solicitat răspuns la întrebarea cum să se privatizeze sau cum să se împartă chimia şi petrochimia, a fost o eroare care a dus la excluderea platformei de la Oneşti si a Rafinăriei Petromidia din ceea ce era Petrom atunci, considerându-se că aceste două platforme nu au şanse, nu au piaţă şi atunci trebuie să fie închise.

S-a constituit Petromul, fără aceste două mari platforme petrochimice, Petrom ulterior a fost privatizat. Piaţa n-a confirmat, însă, această evaluare: Rompetrol există, funcţionează, iar la Chimcomplex este una dintre cele mai importante platforme din Uniunea Europeană.

Din păcate nu aceeaşi soartă au avut-o celelalte 18 combinate chimice şi petrochimice ale României.

stefan vuza capital 05Aş vrea să înţelegem că România are doi aşi pentru care merită ca industria chimică să fie susţinută de cei care sunt la putere.

Un as este cel al materiilor prime: România are materii prime care merită să fie chimizate: petrol, cărbune, gaz, lemn, şi care nu merită să fie vândute simplu către celelalte fabrici procesatoare din Occident. Iar un as despre care toţi premianţii din această seară au vorbit şi pe care îl avem noi românii este calificarea forţei de muncă (şi îl avem şi pe ministrul Muncii aici). Vă reamintesc că România are 28 de licee de chimie, 14 facultăţi de chimie şi 11 institute şi chiar şi dacă doar o treime dintre absolvenţi sunt pasionaţi de ceea ce studiază, vă spun că avem foarte mulţi oameni valoroşi cu care putem să dezvoltăm o Companie Naţională de Chimie aşa cum s-a şi angajat Chimcomplex să facă împreună cu Oltchim, odată cu achiziţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea, lucru ce se va întâmpla foarte curând, ţinând cont de faptul că avem aceşti oameni.

 Aş vrea să închei prin a felicita lotul nostru olimpic de chimie care s-a întors cu 6 medalii de la Olimpiada Internaţională de la Moscova. Iar colegii de la relaţii publice au spus că le vom oferi bilete pe 7 zile la Slănic Moldova, dar eu cred că ei o să-şi dorească la Costineşti pentru că sunt mai tineri decât noi. Felicitări pasionaţilor din chimie!”. (ZCH NEWS)