Când vor avea românii cu Covid acces la favipiravir din farmacii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUltimele informații transmise de Ministerul Sănătății spun că în curând bolnavii cu Covid se vor putea trata acasă cu antiviral. Amalia Șerban, director în cadrul ministerului, a declarat ieri că favipiravirul va fi disponibil în farmaciile obișnuite, pe bază de rețetă, fără a preciza exact de când se va întâmpla acest lucru, îndelung așteptat de altfel. „Se fac demersuri la nivel naţional pentru asigurarea medicaţiei eficace în această fază a pandemiei, respectiv asigurarea terapiei antivirale orale. La acest moment, orice farmacie din lanţurile farmaceutice poate accesa livrarea de medicaţie specifică pentru a fi furnizate pacienţilor care au prescrierea medicală. Medicamentul Favipiravir poate fi accesat în farmaciile cu circuit deschis conform ultimelor reglementări legale, de săptămâna trecută”, a declarat Amalia Şerban.

Dar, la acest moment situația stă diferit. Două mari lanțuri de farmacii ne-au spus că astăzi, 21 ianuarie, nu au favipiravir în depozite și nici furnizorii nu au. Șefii unităților Ropharma și Sensiblu din Piatra-Neamț chiar au avut amabilitatea de a verifica dacă antiviralul există și la alte unități din țară, dar sistemul informatizat a întors același răspuns negativ. „Deocamdată, nu știm nici cum poate fi comandat, dar din câte văd nici depozitele mari din țară nu au favipiravir și nici alte lanțuri de farmacii”, ne-a declarat farmacista Sensiblu. Chestiunea pare a fi de durată și fiindcă acest antiviral urmează să fie importat. „Noi abia am primit procedura. Favipiravirul va fi achiziționat prin Bioeel, din Ungaria. Deocamdată, însă, nu există în țară, iar procedura de eliberare din farmacii urmează să fie adoptată”, a precizat Ana Maria Steja, președintele Colegiului Farmaciștilor Neamț.

Nu este prima dată când Guvernul se lansează în promisiuni nerealiste. La fel s-a întâmplat și în cazul testelor rapide salivare pentru școli, de pildă. Se vorbește că pentru aplicarea protocolului mai este nevoie de o metodologie. Dar, pentru ca farmaciile să se poată aproviziona în timp util și să aibă antiviralul, disponibil celor cu rețetă de la medic, mai trebuie și ca medicamentul să existe la furnizori.

C.I.

(foto aleph news)

Articolul precedentPiatra Neamţ. Femeie accidentată pe trecerea de pietoni
Articolul următorCiprian Ioan Cozma a promovat concursul pentru şefia Poliţiei Târgu Neamţ