0:00

”Calul românesc este de o valoare inestimabilă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ

”Regatul meu pentru un cal”, spunea cândva William Shakespeare în Richard al III-lea, căutând astfel să scoată în evidență valoarea calului. Calul românesc a fost, în timp, o monedă de schimb pentru dictatura comunistă, iar călăria a fost asociată cu aristocrația. După 1990, însă, s-au găsit oameni care să investească în cai, pentru ca sportul ecvestru în România să dăinuie. Unul dintre ei este Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț.

Călăria, sport îndrăgit de președintele CJ

– Când majoritatea investitorilor aleg fotbalul, dv. ați ales călăria. De ce?

– Este sportul drag inimii mele, pentru că am crescut alături de cai, ca fermier. Meseria dragă sufletului meu este cea de agricultor și spun eu că nimic nu poate fi mai aproape de sufletul unui fermier decât creșterea animalelor și, în special, a calului. Este animalul cel mai sensibil, cu care poți dialoga cel mai ușor. Calul și câinele sunt animalele cele mai apropiate de om. Observați atent  dv. simbioza între călăreț și cal. Este un dialog permanent între cei doi. Este de datoria noastră să îndrăgim animalele, să stimulăm sportul ecvestru. Fiecare cu plăcerea lui: cel care iubește fotbalul investește în fotbal și e bine, pentru că este un sport important, cu mulți iubitori, dar și călăria, are iubitorii ei.

– Datorită unor invetiții făcute la timp, Baza Hipică trăiește. Se poate moderniza, astfel încât să poată corespunde ultimelor standarde internaționale?

– Sunt necesare investiții mari în continuare.

– Se pot face?

– Se pot face, dacă există voință și există înțelegere între oameni se pot face investiții mărețe în județul nostru, nu numai în Baza Hipică. Dar, pentru că tot vorbim de Baza Hipică, în timp ce la alte baze, de talia celei de la Piatra Neamț, lucrurile stagnează, la Piatra Neamț, datorită unor oameni inimoși, cum au fost Virgil Bărbuceanu, Dumnezeu să-l odihnească, sau Costache Lupu și a altor câțiva îndrăgostiți de calul românesc, a continuat tradiția începută la Piatra Neamț cu ani în urmă și astăzi ne putem bucura de competiții frumoase, cum a fost și finala campionatului național de sărituri peste obstacole. Cred că este de datoria noastră să fim alături de toți cei care practică acest minunat sport, să fim alături de toți cei care pun umărul la dezvoltarea sportului ecvestru românesc, fiindcă, baza genetică a acestui sport, calul românesc, este de o valoare inestimabilă. De-a lungul istoriei au fost mulți cei care, în condiții destul de dificile, înainte de 1989 și astăzi, când condițiile au devenit din ce în ce mai grele, au ales să iubească acest sport și să aducă în tribune spectatori entuziaști. De aceea, acei oameni trebuie felicitați și admirați, deopotrivă cu spectatorii, care vin să vadă un spectacol sportiv la Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu”. Uitați, la startul competiției a fost doamna Mariana Moisei, singurul arbitru internațional de sărituri peste obstacole din România, care a garantat prin prezența agreabilă a dumneaei calitatea concursului de la Piatra Neamț.

”Sportul nu trebuie să aibă culoare politică”

Vreți să spuneți că sportul nu are culoare politică?

– Categoric. Niciodată nu a avut și nici nu trebuie să aibă culoare politică. În general, activitățile dintr-un județ nu trebuie să aibă culoare politică. Politica trebuie lăsată deoparte. Se poate face în campanie, sau când crezi că este necesară, dar nu în cazul acțiunilor sportive, economice, fiindcă eu spun că pe primul plan trebuie să punem partea economică, sportivă și pe planul doi putem pune partea politică. Obligatoriu, economia trebuie să arate mai bine anul acesta decât în 2012. Trebuie să fim încrezători. Dacă toți vom gândi românește lucrurile vor sta bine, pentru județul Neamț și pentru țara noastră. Însă, economicul va trebui sa dirijeze politicul și nu invers.

– Cupa TCE 3 Brazi la sărituri peste obstacole s-a consumat într-o organizare perfectă. Unde aveți de gând să vă opriți?

– Să ne ajute bunul Dumnezeu s-o continuăm și s-o continue fiii noștri, pentru că ei au preluat frâiele și, iată că se dovedesc în măsură să continue această tradiție, care este bine venită. Sunt alături de ei și caut pe orice cale să-i stimulez să continue această tradiție, fiindcă este în beneficiul județului nostru, al municipiului nostru, al locuitorilor din întreg județul Neamț.

”Calul românesc este de o valoare inestimabilă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Calul românesc este de o valoare inestimabilă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Calul românesc este de o valoare inestimabilă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Ioan BURCULEȚ

Articolul precedentChiriașii din Speranța, la numărătoare
Articolul următor„Scriitorii au făcut din totdeauna mult zgomot”