Două din cele nouă proiecte școlare din Neamț s-au calificat la etapa națională a concursului „Made For Europe – 2018” finanțat prin Programul Erasmus+.

Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ

Câștigătorii locului I sunt Theodor Nichifor din clasa a XI-a A de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț cu proiectul din campania “Move your body and mind” axat pe sport ca stil de viață sănătoasă a adolescenților și Iulian Alexandru Cristea din clasa a XII-a D de la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman cu proiectul din domeniul protecție a mediului „Last chance – preserving biodiversity for future generations” în care a realizat o Minienciclopedie 30 “Specii pe cale de dispariție în Europa”. Aceste două proiecte au fost realizate cu sprijinul profesoarei Nadia Cârcu de la „Calistrat Hogaș” care a făcut echipă și cu profesoara Gabriela Aioanei pentru proiectul colegiului „Danubiana”. Concursul național se va desfășura în perioada 11-14 aprilie la Constanța.

Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman

Cele două unități de învățământ au câștigat primul loc într-o competiție a produselor finale din aceste proiecte Erasmus+ ce a avut loc în ziua de 23 martie la Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra-Neamț. Școlile înscrise au avut de ales între mai multe teme pe care au realizat postere, prezentare power-point, site web, film, platformă și altele. Toate produsele care au concurat au fost ingenioase și interesante și merită menționate.

Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ

Locul II a fost câștigat de proiectul Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț pe tema Grow Sinergee-Strategie Partnership KA2 ce a fost transpusă într-un e-book pentru tineri privind antreprenoriatul realizat de Carmen Ștefania Cozma din clasa a X-a și prof. Elena Genoveva Irimia și de proiectul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț din programul ERA+ prin care a fost realizat un Ghid pas cu pas pentru tinerii antreprenori din zona rurală și integrarea socială de către eleva Alina Elena Ciucanu din clasa a X-a D și prof. Claudia Văideanu.

Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman

Locul III a fost obținut de proiectul Colegiului Tehnic „Petru Poni” Roman pe tema Inclusion on the Way to Europe cu prezentarea proiectului Glogster realizat de Ecaterina Stan din clasa a XI-a C și Marcelina Bilboc din clasa a XI-a A îndrumate de prof. Mihaela Stan.

Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ

Mențiuni au obținut proiectele CT „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț pe tema oportunității unui loc de muncă prin crearea de mână a bijuteriilor prezentată printr-un film documentar realizat de către Antonio Adrian Amariei din clasa a IX-a B îndrumat de prof. Mariana Paleu, CN „Calistrat Hogaș” cu un spectacol de teatru și circ aerian ”Îmbrățișare” realizat de Andreea Iacoboaia din clasa a XI-a îndrumată de prof. Diana Violeta Huțanu. Dar și două proiecte ale Școlii Gimnaziale nr. 5 Piatra-Neamț, un film de prezentare a proiectului eTwinning – Friends Across Europe 2017 realizat de Ștefan Cojan clasa pregătitoare și coordonat de prof. Irina Bârsan și un material artistic prin care a fost prezentat proiectul Art and Emotions realizat de elevii Corduneanu Ioana-Alexandra Corduneanu, Anda Achiriloaei, Ariana Rotaru, Alesia Oancea, Denisa Runrici, Mara Moisă, Delia Antochi, Emilia Crâșmaru, Oana Macovei și Serena Andrei sub îndrumarea prof. Gheorghe Micu. (C.I.)