0:00

ATENŢIE Caise şi nectarine din Turcia pline de pesticide!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au descoperit concentraţii ridicate (peste valoarea admisă!) de pesticide în fructe (caise şi nectarine) importate din Turcia.

„Facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depășire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantității de fructe, care a fost găsit în depozitul unității, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În ceea ce privește nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depășire a limitei maxime admise pentru același fungicid”, se precizează într-un comunicat de presă al ANSVSA.

În perioada 5-11 mai, au fost controlate 346 de transporturi de legume și fructe provenite din țări terțe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidențiat depășiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise și cel de nectarine menționate), restul probelor având rezultate conforme. Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și în punctele finale de import.

„Menționăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât și pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depășirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantități mari de produs contaminat”, potrivit ANSVSA. (ZCH NEWS)

NOTĂ: Kresoxim-metyl – fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) și a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan, etc.

Articolul precedentGALA EXCELENŢEI ROMAŞCANE 2016 – LISTA PREMIILOR
Articolul următorDIICOT: Traficanţi de cannabis prinşi în flagrant
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.