0:00

”Câinele de pază al democrației” la ceas aniversar / Politicienii nu iubesc presa, dar o felicită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU, declara ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertății presei. Ideea acestei acțiuni a apărut la Conferinta Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra “Promovării libertății presei in lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esentială a unei societăți democratice. Data de 3 mai comemoreaza Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de catre UNESCO și ONU la Windhoek, Namibia. În întreaga lume, marcarea zilei de 3 mai contribuie la informarea opiniei publice în legatură cu violarea dreptului la libertatea de expresie, precum și la comemorarea curajului și a profesionalismului jurnaliștilor uciși, răniți și încarcerați, în timpul exercitării profesiei. Libertatea presei reprezintă o piatra de hotar a drepturilor fundamentale ale omului și o garanție pentru alte drepturi. Ea încurajează transparența și buna guvernare și consolidează statul de drept.
În România, Ziua Mondială a Presei se sărbătorește pentru al 10-lea an consecutiv. În 2000, în cadrul programului Freedom of Expression – FreeEx România, Agenția de Monitorizare a Presei – AMP, în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare (APPLE) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au inițiat celebrarea zilei libertătii presei  și în țara noastră.

Liderii politici din Neamț nu se declară prea mulţumiţi de mass-media locale, pe care le acuză că nu respectă întotdeauna echilibrul și acuratețea. Politicienii se mai plâng că presa din județul Neamț, indiferent de canalul de comunicare folosit, ”execută”, comenzile celor interesați politic. În rest, numai urări de bine și sănătate jurnaliștilor care au aniversat sâmbătă, 3 mai, ziua mondială a libertății presei.

”Doresc celor din mass-media sănătate și putere de muncă! Cât despre presa din județul Neamț îmi doresc să fie cât mai echilibrată și să respecte principile care o caracterizează ca una dintre cele patru puteri într-un stat”, a spus viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică.

”Ar fi bine ca presa să fie într-adevăr liberă. La nivelul județului Neamț însă sunt interese și o parte din presă deservește aceste interese. Sunt dezgustat în ultimul timp de mersul politicii din Neamț, dar eu am colaborat bine cu mass-media, o felicit cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei și știu că oamenii care lucrează în presă, deși nu au salarii foarte mari, muncesc și își fac datoria”, a declarat Mircea Pintilie, consilier județean.

”De Ziua mondială a presei, doresc să le transmit tuturor jurnaliștilor români mult succes în activitate și recunoștința mea pentru contribuția pe care o au în progresul societății românești. Le mulțumesc jurnaliștilor nemțeni pentru că de-a lungul timpului mi-au fost parteneri corecți și îi asigur de toată colaborarea mea pentru o corectă informare a cititorilor și telespectatorilor. Consider că libertatea presei trebuie să fie mai presus de orice intervenție sau presiune politică și am încredere că jurnaliștii nemțeni îmi împărtășesc această părere. Vă doresc să aveți curaj și spor la muncă”, a spus Ciprian Șerban, președinte PP-DD Neamț.

”Este suficientă presă în județul Neamț, raportat la alte județe din țară. Dar presa este împărțită, nu există presă independentă, este ori cu X, ori cu Y și fiecare scrie după anumite direcții pe care le dă X sau Y. Nu există presă în Neamț care să scrie fără anumite influențe sau fără un anumit scop. La mulți ani jurnaliștilor”, a spus deputatul PC de Neamț, Cătălin Drăgușanu.

”Uneori presa din Neamț este împărțită în două tabere dar în general este o presă care reflectă și sesizează foarte bine realitățile județului, neregulile sau inadvertențele care au loc la toate nivelurile”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

”Eu sunt un beneficiar de lux al presei din Neamț pentru că am încercat să am o relație cât se poate de corectă cu mass-media. Nu m-am ferit să răspund la anumite telefoane sau la întrebări delicate, din contra, am încercat să am cu presa o relație bazată pe respect și corectitudine. În rest le spun tuturor la mulți ani!”, a spus Ioan Munteanu, deputat de Neamț.

”Libertatea presei este obligatorie pentru democrație, iar noi ca liberali susținem necondiționat libertatea presei. Cât privește presa din județul Neamț și-a făcut întotdeauna datoria de a informa obiectiv opinia public”, a spus senatorul Eugen Țapu Nazare.

”Întotdeauna am avut o relație buna cu mass media din județul Neamț, mass-media care indiferent de subiectele pe care le tratează informează correct, echilibrat și cu acuratețe”, a spus Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

”Mass-media reprezintă un reper important în evoluția actual a societății. Personal, de fiecare dată când mass-media a semnalat, în mod correct și oportun anumite neconformități în activitatea instituțiilor pe care le coordonez în calitate de prefect am dispus măsuri de remediere a problemelor. Nu pot decât să mulțumesc tuturor instituțiilor de presă locale și nu numai pentru colaborare și îmi exprim speranța că, și în viitor, vom păstra același parteneriat, bazat pe principiile deontologiei profesionale, evident în beneficiul cetățenilor pe care îi deservim”, a declarat prefectul județului Neamț, Vlad Angheluță.

Irina CĂLIN

Articolul precedentVacanţă drogată de 1 Mai la Vama Veche
Articolul următorAtac electoral sau răzbunare mafiotă?