pietricica turism

La sfârșitul săptămânii trecute, în noaptea de 3 mai, în cartierul de ANL-uri de pe Calea Romanului din Piatra Neamț, Jănel Iosub, liderul pe Neamț al Partidului Dreptății Sociale, și-a găsit mașina făcută țăndări în parcare. Vandalismul era evident: toate cauciucurile au fost tăiate profesionist, geamurile au fost sparte, probabil cu ranga, iar tăblăria automobilului a fost bușită cu simț de răspundere, dorința de distrugere fiind vizibilă cu ochiul liber. Proprietarul suspectează o răzbunare, având în vedere că, de-a lungul timpului, și-a făcut o sumedenie de ”prieteni”, atât pe linie administrativă, cât și politică. Poliția a început cercetările, probabil vor urma și audieri, dacă păgubitul va nominaliza persoanele pe care le bănuiește că ar fi putut face asta. Deocamdată, Jănel Iosub s-a ferit să arate cu degetul într-o direcție clară, dar sunt mai multe piste demne de luat în seamă.

janel atac 01

Ipoteza 1: PDS – Mihai Fărcășanu

Inițial, de organizarea Partidului Dreptății Sociale la Neamț s-a ocupat Mihai Fărcășanu, ajuns liber de contract cu PP-DD-ul din motive penale. Fostul vicepreședinte de Consiliu Județean Neamț a primit o procură de la PDS central, care însă a fost revocată și Jănel Iosub a fost mandatat să se ocupe de organizarea filialei. După care a ajuns și pe lista europarlamentarelor. Conflictul dintre Iosub și Fărcășanu s-a dat și la nivel de sedii: Fărcășanu închiriase unul de la Publiserv, Iosub a închiriat și el unul, tot de la Publiserv. Fărcășanu a uitat să achite chiria, Iosub nu încă. Pe canale specifice, au fost tot felul de discuții, în care expresia ”te fac eu pe tine” a fost des vehiculată. De aici, însă, până la o mașină vandalizată ar trebui să fie cale lungă. Având în vedere, totuși, originea comună a celor doi – PP-DD, partid care, în Neamț, s-a făcut remarcat prin calitatea membrilor săi implicați în foarte multe ocazii în activități de natură penală – este posibil ca drumul să nu fi fost chiar atât de lung, iar ipoteza nu ar trebui să fie neglijată, măcar la nivel de cercetare sumară.

Ipoteza 2: Conflicte în Partidul Poporului

Cunoscătorii vieții intestine a PP-DD-ului știu că imediat după plecarea lui Jănel Iosub la PDS au fost tot felul de discuții, privitoare la sancțiunile care ar trebui să i se aplice acestuia. S-a vorbit de pericolul pe care l-ar reprezenta Jănel Iosub, ca atracție pentru șefii de organizații comunale, dezamăgiți de deciziile politice luate la nivel național, cu repercusiuni județene. Un consilier județean ar fi propus chiar revocarea lui Iosub din Consiliul de Administrație de la Publiserv. Poziția președintelui interimar al PP-DD, Ciprian Șerban, a fost una flexibilă în această situație, având în vedere alianța PP-DD și gruparea politică manageriată de Gheorghe Ștefan, primarul de Piatra Neamț și că Jănel Iosub a fost numit administrator al Pieței Mărăței cu acceptul primarului. Asta nu înseamnă că cei din PP-DD s-au bucurat foarte mult când au pierdut oameni și organizații sau că Gheorghe Ștefan se bucura când ieșea de la Noir să vadă bannerul imens al PDS pe o clădire a Publiserv, deci a primăriei. A urmat și un fel de represalii: două partidulețe aflate în siajul lui Ștefan  (vorbim aici de PNȚCD-Tomuleț și PER-Cosma) au cerut și au spus că au primit sedii pentru partide în același loc cu PDS-ul lui Jănel și au cerut să fie dat jos bannerul, că îi încurcă.

janel atac 03

Ipoteza 3: Cărțile lui Jănel – avertizor public

În conflictul său de notorietate cu conducerea Ambulanței Neamț, care s-a întins pe mai mulți ani, Iosub a avut de-a face cu toate autoritățile locale și cu toate organele de cercetare posibile. După ce a primit zeci de rezoluții negative, a ales calea de a prezenta situația în scris și a publicat două cărți. În acestea, a lansat ideea, deloc nouă, că în Neamț există un adevărat sistem de tip mafiot care ar cuprinde toate palierele vieții economice, sociale și politice. Pentru a demonstra asta, Iosub a publicat documente, a făcut tot felul de legături și a acuzat pe foarte multă lume (bună).

Interesant este că, în anul 2013, mare parte din acuzele sale au fost confirmate de Corpul de Control al Ministrului Sănătății și că atunci a fost, practic, decapitată conducerea Ambulanței, în frunte cu dr. Letiția Damoc. Persoanele amintite în plângerile sale și acuzate de tot felul de matrapazlâcuri sunt Letiția Damoc, Ciprian Cucoș (director tehnic la Ambulanță), Pușa Crețu (director medical), Constantin Pantaziu (director economic). În plângerile sale, Iosub consideră că ”la mijloc sunt interese personale, cadouri, complicități și sume importante de bani manipulate de comitetul director al SAJ Neamț”. Tot în aceste plângeri, se face legătura cu firma Grup Est Security, care ar fi primit contracte importante la Ambulanță, cu complicitatea directorului tehnic și al celui economic, ultimul fiind chiar recompensat, spune Iosub, cu un autoturism Fiat Linea. S-a vorbit despre contracte reparații supraevaluate la societatea Cosamira Serv SRL Piatra Neamț și despre protecția politică pe care ar fi avut-o această grupare de la cei care conduceau județul la acea vreme. În plângerile și reclamațiile făcute de Jănel Iosub apar nume importante de oameni politici, polițiști, procurori și judecători. Cert este că toate aceste demersuri au deranjat foarte mult, mai ales că, de foarte multe ori, în spatele plângerilor existau documente.

Ipoteza 4: S-a întâmplat pur și simplu

Nu putem exclude nici varianta că se poate ca cineva a ales, la întâmplare, o mașină ca să-și descarce nervii. În cartier, existau mașini mult mai ochioase, parcate în apropiere. De exemplu, puțin mai la vale era BMW-ul serie 7 al președintelui PP-DD Neamț, Ciprian Șerban, care locuiește, de asemenea, la blocurile ANL. Sau VW-ul președintelui PRM Neamț aripa Vadim, Stejărel Nistor, de asemenea parcat riveran, că și el tot la ANL-uri locuiește. Sau, aflat chiar lângă mașina lui Iosub, Fordul alb ochios, cu număr SIE, care n-a pățit nimic. Deși nu poate fi exclusă această ipoteză, este totuși puțin probabilă, dacă facem legătură cu antecedentele: la începutul anului, mașina lui Iosub a mai suferit un atac, spargerea fiind atunci soldată doar cu o răvășire de hârtii, în căutare de documente.

În concluzie, așteptăm rezultatele anchetei poliției. Poate astfel se va găsi răspuns la întrebarea ”a fost o răzbunare politică sau un act menit să distragă atenția de la teme și subiecte importante local”?

Valentin BĂLĂNESCU

 janel atac 04

Avertisment pentru avertizorul public Jănel Iosub

* “În sensul strict al legii nu putem vorbi despre un incident electoral”, a declarat şeful Poliţiei Neamţ

Avertizorul public Jănel Iosub, liderul Partidului Dreptăţii Sociale, a fost avertizat, la rândul lui, de nişte “binevoitori”, care i-au spart geamurile laterale ale autoturismului Seat şi i-au înţepat toate cauciucurile, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Dimineaţă, imediat ce şi-a descoperit maşina vandalizată în parcarea din cartierul de blocuri ANL, Jănel Iosub a anunţat poliţia. O echipă de specialişti a făcut cercetarea la faţa locului, a examinat autoturismul şi a întocmit un dosar penal pentru distrugere, valoarea pagubelor fiind de aproximativ 3.000 de lei. Dosarul este instrumentat de Poliţia Piatra Neamţ.

“Eu nu m-am implicat în anchetă, dar ştiu că se iau în calcul toate variantele, de la scandal cu vecinii, până la calitatea părţii vătămate de om politic şi de avertizor public”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. “Este adevărat că s-a întâmplat în campania electorală pentru europarlamentare, dar în sensul strict al legii nu putem vorbi despre un incident electoral, pentru că nu ne referim la afişaj, la bannere sau la vreo manifestare electorală. Dacă la sfârşitul anchetei va rezulta că distrugerea autoturismului are legătură cu activitatea lui politică, atunci se schimbă lucrurile, dar deocamdată avem în vizor relaţiile dumnealui – unele tensionate – cu nişte cetăţeni care nu fac parte din zona politică”. (C. MIRCEA)

janel atac 02

Ce cred alţi oameni politici

”Cred că este mai degrabă o vendetă personală. Partidul condus de domnul Iosub este foarte puțin cunoscut, nu numai la noi în județ ci și la nivel național. A fost un act de vandalism, asta este clar, dar campania pentru europarlamentare nu are o miză atât de mare încât să se ajungă la așa ceva”, a spus Aurelia Simionică, viceprimar mun. Piatra Neamț.

”Se pot întâmpla și lucruri de genul acesta, nu știu dacă este o răzbunare politică dar este posibil să fi deranjat pe cineva”, a spus Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

”Nu cred că este o chestie politică. S-ar putea să fie din partea așa zișilor amici, dar eu gândesc prin prisma mea”, a spus deputatul Ioan Munteanu.

”Nu pot să mă pronunț cu toate că în Neamț se întâmplă prea multe lucruri urâte. Sunt dezgustat de mersul politicii în Neamț din ultima perioadă de timp”, a declarat Mircea Pintilie, consilier județean PDL.

”Nu cred că este răzbunare politică. Și nici campania pentru europarlamentare nu este atât de dură”, a spus deputatul PC Cătălin Drăgușanu.

”La prima vedere este un act de vandalism, Poliția cercetează un act de vandalism, nu cred că este răzbunare și nici nu pot să mă pronunț eu atât timp cât Poliția desfășoară o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat”, a declarat prefectul Vlad Angheluță.

”Despre cauciucurile tăiate trebuie să se exprime poliția. Și eu mi-am găsit acum un an și jumătate mașina cu luneta spartă și zgâriată toată, iar acum trei luni am rămas fără oglinzi”, a spus Ciprian Șerban, președinte PP-DD Neamț. (I. CĂLIN)

2 COMENTARII

  1. Pe ”tortul” incitant al editiei de azi, 5 Mai, 2014, ziarul ”CEAHLAUL-editia legitima, inregistrata legal-trei ”cirese negre” starnesc curiozitatea consumatorilor de presa scrisa: 1. ”PONTA DA PRIMARIA PIETREI PE MANA PROCURORILOR”, 2. ”ATAC ELECTORAL SAU RAZBUNARE MAFIOTA” si 3. ”Politicienii nu iubesc presa, dar o felicita”. Mai mult de 90% dintre nemteni se pot racori, mai ales acum, cand ploua cu astfel de materiale incitante, interesante, bine consolidate logic si sanatos argumentate. In cazul d-lui Janel Iosub, despre care se ”vorbeste” in continutul articolului ”Atac electoral sau razbunare mafiota” sunt analizate toate variantele ”atentionarii” contondente la care a fost supus acest lider politic. Dumnealui a facut dezvaluiri publice grave la adresa unor potentati locali, cu probe clare, documentate atent inca de acum vreo 3 ani, publicandu-le in doua lucrari dinamice, epuizate rapid de pe piata, chiar daca lumea pare sa nu mai acorde atentie cititului! Ultima editie a fost postata la adresa lui de pe facebook: ”IN CODRII UNIUNII EUROPENE-LA(N)TUL SLABICIUNILOR”-Cartea, in format electronic, este oferita gratuit cititorului dornic de noutati din zona judetului Neamt si a orasului Piatra Neamt. Oricine o poate accesa. Studiind-o cu atentie, citind si acest articol complet, aparut in ”CEAHLAUL”, fara sa vrei stabilesti si conexiunile din care s-au nascut cauzele ”corectiunilor” pe baza de bata si ciomag politic! Janel Iosub a prevazut inca de la aparitia cartii o serie de evenimente dure, a intuit cam de ce natura pot fi …asteptarile sale din partea celor vizati, mai ales din directia mafiotului general care a schimbat deja cateva culori de pijama politica pentru a fi pe placul amatorului de mere otravite spre care se indreapta sageata arbaletei lui Wilhelm Tell.

  2. Totusi, in acest articol, mai multe persoane isi exprima punctul de vedere vis-avis de acest atac huliganic. Dna Simionica spune ca partidul nu prea este cunoscut! Asa o fi dna viceprimarita, insa, banditii nu au spart masina PDS, ci masina personala a lui Iosub Janel! Ce are sula cu prefectura?! Daca iti ciomagia mataluta masina, sa vezi atunci tam tamuri! 2. Dl deputat Munteanu afirma ca niste “amici” ar fi savarsit aceste fapte, insa, lasa in coada de peste, intelesul cuvantului “amic” si nu este ok! La unison deputatul Dragusanu, prefectul Angheluta si seful IPJ Neamt Paul Tablan, spun din fasa ca nu este vorba de vreo conexiune cu mediul politic! Dar de unde stiti toti tre? Dormiti noaptea impreuna?! Sau, va-ti asigurat ca, acest subiect nu trebuie ancorat in zona politica, astfel, cei care au funcii inalte politice, dar au apucaturi de babuini politici, ar fi disculpati inca din start!!! Si inca ceva atrage privirea agera a unui fin cunosator de presa libera… si anume ca, seful IPJ Neamt ar avea cunostiinte de unele situatii tensionate intre Janel si alte persoane! Adica, mai pe romaneste, seful stie cate ceva de la superiorii din SIPI si DGIPI, dar asteapta mai intai bombardamentul de maciuci sau rangi contondente si doar apoi vine si spune!! Pai daca aveai informatii dle inspector sef, dumneata ce faci, vii si culegi mortaciunile de pe carosabil, in loc sa previi?! Parca asa spune legea?! Sau legea se aplica doar daca ar fi cineva tentat sa-l maciuceasca mertanul lui Pinalty? Sau a altcuiva?! Loc de interpretari s-au lasat slava tatalui si al sfantului duh…AMIN!

Comments are closed.