0:00

Caietul de sarcini respins şi a 4-a oară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Majoritatea CJ Neamţ a ars, din nou, biogazul
* „Sunt fel de fel de șmecherii care se fac. Se va vedea cine a fost pentru și cine a fost împotrivă”, a spus președintele Tărâță.

Ședința Consiliului Județean de luni, 31 martie s-a desfășurat conform obiceiului, într-o notă de discuții în contradictoriu. Un exemplu grăitor l-a constituit respingerea, de către majoritatea din CJ, pentru a patra oară, a caietului de sarcini necesar deschiderii licitației pentru preluarea de către un operator a depozitului județean de deșeuri de la Girov. Deși mulți dădeau ca pronostic că de data aceasta caietul va trece de votul consilierilor PSD, PDL și PP-DD, și chiar președintele Tărâță dăduse asigurări că se va întâmpla aşa, proiectul va trebui repus şi pe ordinea de zi a următoarei ședințe de CJ.

De această dată, ”nedumeririle” au pornit de la consilierul Cristian Tomuleț care, a constatat, după calculele aprofundate, că operatorul care va prelua depozitul se va umple de bani din arderea biogazului, fără a-i împărți cu Consiliul Județean.

”Propunerea mea este ca CJ-ul să dispună înmagazinarea și arderea biogazului. Nu operatorul trebuie să ardă acest gaz, operatorul poate exploata depozitul până în 2037 și între timp biogazul nu va putea fi valorificat”, a spus Tomuleț.

Tot el a primit și explicațiile de rigoare în ceea ce privește biogazul produs de deșeuri, însă nimeni și nimic nu i-a convins pe consilieri să voteze caietul de sarcini, nici măcar faptul că președintele Tărâță a fost de acord cu faptul ca în viitorul contract de exploatare a depozitului, care va fi încheiat cu operatorul care câștigă licitația, să fie trecută o clauză prin care să se spună că biogazul produs acolo va putea fi valorificat de CJ, proprietarul de drept al depozitului, după închiderea acestuia, în 2037.

”Valorificarea deșeurilor și a biogazului produs acolo revine operatorului, atât timp cât depozitul este operabil. Aceste depozite devin rentabile, din punctul de vedere al biogazului produs, după închidere. Pe timpul exploatării, gazul produs de deșeuri este ars, pentru că nu îndeplinește condițiile de calitate pentru a produce energie. Caietul de sarcini nu trebuie să prevadă ceea ce se întâmplă cu biogazul, a spus Mihaela Popa, șef UIP, CJ Neamț.

În același context, vicepreședintele Dan Manoliu, care spunea că proiectul cu caietul de sarcini va fi votat, dar cu amendamente, când a fost întrebat de președintele Tărâță ce s-a întâmplat cu grupul PSD și de ce s-au răzgândit a răspuns că nu s-au primit informațiile despre caietul de sarcini, cerute echipei tehnice, la începutul lunii februarie.

Culiță Tărâță s-a declarat indignat de ceea ce a auzit și a cerut să se consemneze în procesul verbal al ședinței cine a votat pentru caiet și deschiderea depozitului și cine a votat împotrivă.

”Dați dovadă de caraghioslâc. Hai să fim serioși. Nu v-ați făcut voi cărțile și acum nu sunteți de acord să votați caietul de sarcini. Va veni vremea să taxăm populația cu bani în plus și atunci o să fim în măsură să informăm populația pentru ce plătește bani în plus (nr – pentru deșeuri). Oricum când va avea loc licitația va câștiga cel care respectă legea și vor fi verificate și documentele și absolut tot. Sunt fel de fel de șmecherii care se fac și la momentul respectiv se va vedea cine a fost pentru și cine a fost împotrivă”, a spus președintele Tărâță.

În consecință, cu votul majorității PSD – PDL – PP-DD, caietul de sarcini a fost respins. A patra oară… (I. CĂLIN)

Articolul precedentCezar Filip, din „medical” – la „odihnă”
Articolul următorMiercuri, la Galeriile “Lascăr Vorel” Retrospectivă Gheorghe Diaconu-PIF