0:00

Cadouri pentru primari de la 1 iulie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* aceştia vor avea salarii mai mari, în unele cazuri chiar duble

Salariile primarilor vor creşte cu până la 50%, de la jumătatea acestui an.

Nu mai puţin de 6.339 de alesi locali vor beneficia de acest cadou. Cele mai mari creşteri vor merge către primarii de comune care sunt şi cei mai numeroşi. Conform noilor reglementări cele mai mari creșteri salariale vor fi pentru primarii și viceprimarii de comune, între 44% și 50,1%. Salariul brut al unui primar de comună este în prezent, la un număr de 7.000 de locuitori, de aproximativ 2.900 de lei.

De la întâi iulie 2014 același salariu, pentru același număr de locuitori, va crește până la 4.200 de lei, iar un viceprimar va ajunge să primească un salariu brut impozabil de aproximativ 3.000 de lei. Primarii comunelor cu o populaţie cuprinsă între 3.000 şi 7.000 de locuitori primesc 2.777 de lei pe lună, iar începând cu 1 iulie vor avea 4.020 de lei lunar. Primarii de comună cu o populație sub 3.000 de locuitori vor primi o indemnizație lunară de aproximativ 3.800 de lei față de 2.633 de lei cât primesc în prezent, iar un viceprimar de comună cu sub 3.000 de locuitori va primi 3.800 de lei. În cazul primarilor de oraşe majorările ar fi între 8 şi 16%, iar pentru primarii de municipii creșterea salarială va fi de 7%.

”Aceste discuții au avut loc de mult și subiectul a fost abordat inclusiv în toamnă la liga aleșilor locali PSD. Majorarea este semnificativă pentru primarii de comune, pentru că există cazuri unde un șef de birou dintr-o primărie de comună câștigă dublu față de primar. Pentru primarii și viceprimarii de municipii și orașe creșterea este nesemnificativă”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică.

“Acum va fi nevoie de mai multă implicare”

Pentru a acoperi aceste creşteri salariale Guvernul trebuie să scoată din buzunar, din iulie, când se va aplica legea, şi până la sfârşitul anului, 43,7 milioane lei.

”E bine pentru că în raport cu ceilalți, primarii erau mai la coadă. Acum va fi nevoie de mai multă implicare în activitatea edilitar gospodărească. Eu, la o comună de gradul 3, iau în mână, puțin peste 1.800 de lei. Oricum această mărire ar trebui să stimuleze activitatea tuturor primarilor”, a spus Iuliu Savin, primar al comunei Ghindăoani.

”Eu iau în mână 1.960 de lei, la o comună cu 4.916 locuitori, comună de gradul 2. E o măsură bună pentru că directorii de școli, șefii de post și așa mai departe au cu mult mai mult în condițiile în care tu, ca primar, răspunzi de absolut tot”, a declarat Georgeta Blaj, primar al comunei Botești.

”Trebuiau mărite mai de mult salariile. La o comună de gradul 1 cu peste 9.000 de locuitori salariul este de apoximativ 2.000 de lei. Un profesor sau un polițist au salarii cu mult mai mari și răspund strict de ceea ce se ocupă pe când primarul are toată responsabilitatea pentru toți locuitorii unei comune”, a spus primarul unei comune nemțene catalogată ca fiind de gradul întâi.

Începând cu 1 iulie 2014, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei locale, indemnizaţiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi cu valoarea de referinţă de 600 lei. Majorarea salariilor primarilor este o veste bună şi pentru consilierii locali, care primesc, conform legii, o indemnizaţie ce “poate fi în cuantum de până la 5% din indemnizaţia lunară a primarului”.

Irina CĂLIN

Articolul precedentȘefia Direcției Agricole scoasă la mezat
Articolul următorANAF va înregistra din oficiu anumite categorii de contribuabili