0:00

”Cabareţii” LPS Piatra Neamţ faţă cu ”reacţiunea”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbaliștii juniorii II ai LPS Piatra Neamț, ambiționați de performanțele juniorilor I din sezonul trecut, laureați cu titlul de vicecampioni naționali și medaliați cu aur la Olimpiada Națională Sportului Școlar, au luat un start lansat în noul sezon. Deși, în sezonul trecut, nimeni nu le dădea nicio șansă la o prezență în ”careul de ași” ai handbalului juvenil, elevii antrenorilor Adriana și Răzvan Caba au pierdut finala mică, împotriva Academiei de Handbal Baia Mare, cu scorul de 23-25 (13-11), după un meci considerat cel mai frumos al turneului final. Locul 4, pe țară, a rămas în palmaresul ”mânjilor”, porecliți ”Cabareții” de colegii lor mai mari. Aceștia, însă, vor acum să se autodepășească și să obțină un loc pe podium, la finalul actualei stagiuni.

Patru victorii din patru jocuri

Finalul primul turneu de sală al actualului sezon, a coincis cu instalarea pe primul loc a handbaliștilor juniori II ai LPS Piatra Neamț, antrenați de profesorii Adriana și Răzvan Caba, care au acumulat maximum de puncte. Pietrenii au învins, în ordine, cu 26-20 (12-9) pe LPS Suceava, după care a urmat o victorie, la finalul unui meci trăit periculos, pe muchie de cuțit, scorul fiind 28-26 (14-9) în fața marei rivale LPS Roman. La rând, a urmat un joc încheiat cu un scor reconfortant, 30-14 (18-2!), iar, în meciul de final, un joc terminat tot cu o victorie, dar la o diferență mai mică, scor: 19-15 (11-7), cu LPS Iași. În total, 4 victorii din 4, un golgeter cert, în persoana jucătorului Ionuț Nica și un start lansat în cursa pentru medalii, care l-a entuziasmat pe profesorul Răzvan Caba.

”Cabareţii” LPS Piatra Neamţ faţă cu ”reacţiunea”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Nu-mi vine să cred că handbaliștii noștri au terminat primul turneu de sală neînvinși. Mă uitam la tabela de marcaj și-mi părea incredibil totul. Parcă mai ieri, eram juniori III, sau IV și pierdeam la 20 de goluri cu echipa din Roman… Mă întrebam atunci: «Oare au jucat ai mei?» Acum mă uit mândru la ei când își propun să câștige toate meciurile”, își amintește profesorul Răzvan Caba anii de început ai carierei.

Sezonul trecut au ajuns în ”careul de ași”

Obiectivul pentru juniorii pregătiți de Adriana și Răzvan Caba în sezonul trecut a fost accederea între cele mai bune 8 formații, adică la turneul final de la Cluj.

”Ne-am dorit să ajungem în actul final al competiției, pentru că am considerat atunci că pătrunderea între primele 8 formații poate fi privită ca o performanță. Atât nouă, cât și colegilor de la LPS, ne este din ce în ce mai greu, deoarece echipele private vin puternic din spate și își doresc rezultate. Noi, ca unitate, avem un handicap față de privați: situația financiară, care lasă de dorit nu numai în județ, ci în majoritatea zonelor din țară”, a declarat Răzvan Caba.

Profesorul de la LPS Piatra Neamț a mai adăugat că a avut ce învăța de la cel ce i-a fost mentor și coleg de catedră: ”Regretatul profesor Ovidiu Țoc senior mi-a spus un lucru deosebit, în legătură cu marea performanță: la fete, încă de la grupele de începătoare, este mai dificil și munca este mai mare, dar, odată ce sunt puse «pe direcție», nu trebuie decât să le îndrumi foarte ușor. La băieți, lucrurile stau altfel: plecarea este rapidă și rezultatele sunt imediate, dar greul abia atunci începe, deoarece nu trebuie scăpați din mână, pentru că distrug tot! Nu prea am înțeles atunci tâlcul vorbelor sale, dar, odată cu înaintarea în vârstă și în meserie, am realizat ceea ce spunea”.

”Cabareţii” LPS Piatra Neamţ faţă cu ”reacţiunea”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reguli dure pentru handbalistul Cătălin Caba

Răzvan Caba a mai antrenat echipe de copii, dar a avut meritul de a  menține în ”viață”, alături de profesorul Stelian Bursuc, echipa HCM Piatra Neamț, actuala LPS Piatra Neamț, după dispariția legendarei FibrexNylon. Profesorul Caba susține că fiecare echipă are particularitățile ei, iar pentru a-și antrena copilul, elev în clasa a IX-a la LPS Piatra Neamț, a fost nevoit să adopte alte reguli, mai drastice, pentru a nu crea senzația că favorizează un anumit jucător din echipă: ”În decursul carierei mele, am antrenat echipe de copii (9-18 ani), dar și formații de seniori. Fiecare dintre eșaloanele de pregătire are greutatea sau frumusețea ei. Astfel, la copii este greu, pentru că trebuie să-i învățăm cum să practice handbalul. La seniori trebuie să perfecționăm și să lucrăm la fiecare caracter în parte. Astfel, la ora jocului, handbalistul trebuie să fie în maximum de formă”. La capitolul ”realizări” se regăsesc și copiii: ”Realizarea cea mai mare a mea și a soției, sunt cei doi băieți: Cătălin și Ștefan. Băiatul cel mare, Cătălin, pot spune că s-a născut în sala de sport, a crescut în sală și acum practică handbalul. Ștefan, mezinul nostru, este înzestrat cu un spirit de învingător, este dornic să fie cel mai bun, cel ce vrea să dea cât mai multe goluri și, evident, vrea să câștige. Meseria de antrenor, dar și cea de părinte, în același timp, este foarte dificilă. Încerc să mă împart între antrenor și părinte (cu proprii mei copii), între antrenor al copilului meu și antrenor pentru colegii lui. Regulile pentru proprii mei copii la antrenament sunt un pic mai drastice”.

Cătălin Caba a resimțit duritatea pregătirilor cu propriul tată în postura de antrenor. Deseori este ”împrumutat” la colegii mai mari, care-l tratează cu respect, ca pe unul de-al lor. ”Sunt mulțumit că se integrează ușor în colectiv și că are o disciplină tactică, pe care a învățat-o de la noi. Chiar dacă e mai mic, ca vârstă, deseori marchează pentru cei mari. Nu vreau să par euforic, dar mă bucur pentru reușitele lui”, mărturisește sincer Răzvan Caba, de această dată, din postura de tată.

Mihai STOIAN
FOTO: Arhiva personală a prof. Răzvan Caba

Lotul juniorilor III – LPS Piatra Neamţ

Radu Turturică și Rareș Nistor – portari, Tudor Ștefan Martin, Tiberiu Sârbu, Ionuț Nica, Cătălin Caba, Dragoș Gabriel, Alexandru Gavriluț, Alex Blăgescu, Georgio Mantu și Vlad Forman – jucători de câmp; Antrenori: Adriana și Răzvan Caba.

Articolul precedentDialog cu criticul literar Mircea A. Diaconu, la 51 de ani
Articolul următorBicaz: Pensionarii au renunțat la petrecere în favoarea spitalului