0:00

Ziarul “Ceahlăul” a prezentat în serial situația din piețele din Piatra Neamț. Care se vede și acum, cu ochiul liber. Am încercat, totuși, să stârnim o reacție în rândul instituțiilor care au competența (și obligația) legală de a interveni. Fără a avea pretenția de a (a)duce piețele din Piatra în secolul XXI, am dorit să aflăm ce fac instituțiile statului atunci când li se sesizează o problemă. Pentru că modul în care se desfășoară activitatea în piețe, indiferent că vorbim de alimentație publică sau de simplul act de vânzare-cumpărare, este o problemă.

Ca la piață: Afaceri murdare cu DSP și DSVSA, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un prim aspect asupra căruia ne-am oprit a fost de ordin igienico-sanitar. Pe principiul ”ce intră trebuie să și iasă (undeva)”, am verificat mai întâi existența grupurilor sanitare la ”unitățile de alimentație publică”, respectiv crâșme/baruri aflate în incinta piețelor. Apoi demersul nostru s-a oprit. Pentru că WC-uri nu existau. Am semnalat acest lucru instituțiilor abilitate. Am întrebat dacă s-a controlat dpv sanitar perimetrul piețelor, ce s-a constatat și ce măsuri s-au luat. Iată ce-am stârnit.

* Sanepidu’ – o mare de idei într-un pustiu de cuvinte

Șeful Sănătății Publice, Dan Dorin Morenciu, cu competențe certificate în Medicina Muncii, a emis un răspuns aflat în perfect paralelism și cu medicina, și cu munca, și cu minima decență. Trimis pe 25 februarie, cu nr. 1713, răspunsul este o mostră de șmechereală acoperită cu paragrafe de lege și directive europene. În care se spun multe și nu se spune nimic.

”Urmare a solicitării dumneavoastră privind controlul în unitățile de alimentație publică din piețele Municipiului Piatra Neamț și din imediata vecinătate a acestora, vă comunicăm:

– până în anul 2001 DSP emitea autorizații sanitare de funcționare în baza dosarului depus de solicitant ce conținea actele firmei, schițe, memoriu tehnic, etc și obligatoriu evaluarea condițiilor igienico-sanitare la fața locului;

– din anul 2001 autorizarea s-a făcut conform OUG. 76/2001 prin înființarea Biroului Unic de pe lângă ORC. Se emiteau anexe la Certificatul de Înregistrare pentru fiecare punct de lucru. Pentru simplificarea procedurilor de autorizare în 2004 a fost emisă Legea 359/2004 valabilă până în prezent în temeiul căreia se emite Certificatul Constatator în baza declarației pe proprie răspundere-tip, depusă la Oficiul Registrului Comerțului Neamț;

– instituția noastră primește periodic copii după declarațiile pe propria răspundere de la Registrul Comerțului, urmând a se verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare conform competențelor;

– în anul 2012 a fost încheiat un protocol de colaborare între Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară nr. RL3398/24.04.2012 respectiv nr. 2304/2012 prin care se delimitează atribuțiile fiecăria din cele două instituții;

– în anul 2013 au fost verificate un număr de 15 obiective urmărindu-se conform competențelor: controlul medical periodic al personalului (HG 355/2007 modificat prin HG 1169/2011); absolvirea cursurilor ”Noțiuni Fundamentale de Igienă” (Ordin comun MS/ MECT nr. 1225/5031/2003); controlul biocidelor (Regulament CE 528/2012); materiale în contact cu alimentul (Regulament CE 1935/2004); aditivi alimentari Ordin MS 438/2002) precum și respectarea Legii 349/2002 privind fumatul în spații publice închise. Ca urmare a neconformităților constatate s-au luat măsuri conform legislației sanitare în vigoare.”

Ca la piață: Afaceri murdare cu DSP și DSVSA, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* DSP tuflește competențele sporite în curtea DSV

La asemenea răspuns, am solicitat, desigur, lămuriri. Care au venit la două zile distanță, sub același număr de înregistrare, tot din 25 februarie. Cu o consecvență demnă de o cauză mai bună, Sănătatea Publică ne-a lămurit că ”parcă” își amintește că ar fi făcut ceva controale pe linie igienico-sanitară, dar, de principiu, rămâne cum am stabilit, adică:

”Revenind asupra solicitării dumneavoastră privind controlul în unitățile de alimentație publică din piețele Municipiului Piatra Neamț și din imediata vecinătate a acestora vă comunicăm:

În anul 2013 inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat 15 controale igienico-sanitare în cele 12 unități de acest tip. A fost supendată temporar activitatea unei unități și s-au aplicat 4 sancțiuni conform Ordonanței nr. 2/2001.

Direcția de Sănătate Publică nu autorizează sanitar unitățile de alimentație publică, însă verifică conformitatea declarației pe proprie răspundere depusă la Oficiul Registrului Comerțului cu ocazia autorizării, conform legislației în vigoare.

Cele 12 unități de alimentație publică din piețele municipiului Piatra Neamț sunt autorizate în baza declarațiilor pe proprie răspundere.

În Piața Precista sunt 4 baruri care nu au grup sanitar propriu dar au un contract cu SC Urban pentru utilizarea WC-ului pieții.

În Piața Mărăței în anul 2013 funcționau 2 baruri fără grup sanitar propriu având contract cu SC Urban pentru utilizarea WC-ului pieții. În prezent funcționează doar o unitate (SC DISCO BAR SELECT SRL) care din data de 15.02.2014 are grup sanitar propriu.

În Piața Centrală toate unitățile de alimentație publică au grupuri sanitare proprii.

Vă informăm că Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor a preluat atribuții sporite de control în unitățile alimentare și de alimentație publică, instituția noastră având competențele pe care vi le-am comunicat anterior.”

* Sanitar-Veterinarii și ventilatorul

După ce s-a trezit cu competențele aruncate de dl. Morenciu peste gard, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor s-a sesizat din presă, lucru lăudabil, și a trecut la treabă, lucru firesc. Concluziile au fost artistic incluse într-o ”comunicare” a biroului de comunicare și relații cu presa:

Urmare sesizării privind funcţionarea unor unităţi tip BARURI fără a respecta cerinţele Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor s-au efectut următoarele acţiuni de catre Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ:

– Adresa nr. 4181 din 24.02.2014 către structurile teritoriale – circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor Piatra Neamţ, Roman, Tg. Neamţ, Bicaz –   privind intensificarea controalelor şi aplicarea măsurilor în caz de neconformitate;

– întâlnirea cu conducerea SC URBAN SA şi stabilirea reevaluării contractelor Primăriei Piatra Neamţ cu barurile şi celelalte unităţi alimentare din zona pieţelor pentru asigurarea unui climat salubru populaţiei din municipul Piatra Neamţ şi funcţionarea lor în deplina legalitate;

– Unităţi verificate: 14 baruri amplasate în pieţe, urmând a fi verificate toate unităţile tip BAR cu prioritate de pe zona pieţelor.

Constatări:

– toate unităţile verificate sunt racordate la reţea apă potabilă,

– au în dotare chiuvetă igienizare,

– dispun de cel puţin 1 cabină de toaletă proprie,

– sunt încheiate contracte cu SC URBAN SA  privind accesul la toaleta pieţii.  

– la aceste unităţi au fost date 2 (două) avertismente pentru neîntreţinerea corespunzătoare a instalaţiilor de apă,  având termen de remediere cu recontrol;

– 1 (una) unitate a primit somaţie cu termen, pentru schimbarea proprietarului fără notificarea DSVSA Neamt

Acţiunile de control privind sesizările din presă continuă prin verificarea existenţei Documentului de Înregistrare Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor conform Ord 111/2008 modificat şi completat cât şi respectarea normelor din Reg. 852/2004/CE Reguli generale pentru igiena produselor alimentare

În caz de neconformităţi se vor aplica măsurile prevăzute de H.G. 984/2005 m. – stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, de către consilierii din cadrul structurilor DSVSA cu atribuţii pe acest segment.”

* Ce se întâmplă, dottore?

Avem, deci, niște piețe, cu niște baruri, cu niște clienți, dar care nu au bude. Le folosesc pe cele ale piețelor, pe bază de contract cu CMI Urban, care ne demonstrează astfel că banii chiar n-au miros. Barurile au existat de ani de zile în aceeași stare și nimeni nu le-a deranjat cu nimic. Unele din ele sunt ale unor șmecheri care au regăsit în instituțiile statului alți șmecheri cu care au dat la pace ca să-și vadă de treabă, mică, mare, cum o fi fost. Acum, când, pardon de expresie, s-a pornit ventilatorul pentru că am îndrăznit să abordăm subiectul care exista și era în văzul lumii întregi, se încearcă, prin limbajul specific de lemn, să se acopere, pardon din nou, rahatul.

Întrebarea simplă este: de ce cei de la DSP și DSVSA nu au curajul să-și facă datoria? E pe bază de teamă, pe bază de interese, datorii, prietenii sau, pur și simplu, pe bază de incompetențe?       O să încercăm să aflăm răspunsul la aceste întrebări.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentLia Koszeghi a ratat mutarea la Timişoara
Articolul următorEBA şi Udrea au petrecut la botezul nepoţelei lui Gheorghe Ştefan

2 COMENTARII

  1. pentru ca toate unitatile in discutie sunt a interloppilor politici din neamt asa ca mai asteptati curatenie si wc in piete interesul clanurilor din politica e ca populatia sa stea in mizerie si sa zica base e de vina ca legile le respecta doar tontalaii platitori de taxe…

  2. Are dreptate persoana de mai sus,ce interes au cei de la DSV si DSP sa inchida bombele acelea de infectie,de la acestia incaseaza sume frumusele sa inchida ochii,sau sa le plateasca cate o excursie prin Europa,vb aia, sa vedeti pe facebook fotografii de pe unde se plimba mai marii DSV-ului,majoritatea au firme de familie ….si cate ar mai fi de spus…

Comentariile sunt închise.