Poveștile Campionatelor Mondiale de fotbal, au, deseori, rezonanță în lumea fotbalului românesc. Cine nu-și amintește de excentricul portar columbian Rene Higuita, cel care executa loviturile libere din preajma careurilor adverse și care uita să mai revină între buturi, ”furat” de ”mirajul” golului? Ei bine, păstrând proprorțiile, în Liga a IV-a nemțeană, Daniel Burlacu, portarul Voinței Ion Creangă, pare a fi ”replica” perfectă a columbianului, chiar dacă cei doi nu seamănă la înfățișare.
Fotbal din plăcere
Burlacu pare, la prima vedere, un om obișnuit. Muncește, dar după ce termină socotelile cu producția, vine să joace fotbal din plăcere. Joacă portar la Voința Ion Creangă, dar, în același timp este posesorul unui șut năprasnic de la distanță. Rar se întâmplă ca un portar să înscrie de două ori într-un interval scurt de timp, mai ales că nu este vorba de fotbal în sală sau de handbal. Daniel Burlacu a reuşit de două ori, pe 30 iulie şi 5 septembrie, să marcheze pentru echipa la care evoluează. Înzestrat cu calități de atacant, Burlacu nu ratează ocazia să înscrie goluri spectaculoase. Reuşita lui Daniel Burlacu, consemnată în partida cu Petrotub, din Liga a III-a, joc programat în Cupa României, a fost din interiorul careului. Apoi, în meciul restanţă dintre Voinţa Ion Creangă şi Lupii Bistriţei Alexandru cel Bun, partidă disputată pe 5 septembrie, Burlacu a şutat de la peste 50 de metri şi a înscris. “A tras direct, fără să stea pe gânduri, din jumătatea noastră de teren. Tot el a apărat şi un penalty cu Cetatea II Târgu Neamţ”, a afirmat fundașul Sergiu Ghidarcia, cel mai experimentat fotbalist de la Voinţa Ion Creangă, fost jucător la Petrotub Roman până în sezonul trecut.
Atacant contra Petrotubului
Pe data de 30 iulie, Voinţa Ion Creangă făcea ”valuri” în Cupa României reușind să învingă cu 3-1 (1-1) Petrotub Roman, în faza a doua a competiției KO, unul dintre golurile echipei gazdă, fiind marcat de portarul Daniel Burlacu, folosit ca jucător de câmp, întrucât Voinţa n-avea decât 11 jucători înainte de primul fluier al arbitrului. Atunci, în momentul în care s-a fluierat începutul partidei, pe noul teren din Ion Creangă, echipa gazdă reușise să adune doar 11 jucători, între care doi portari. Ceilalţi erau la serviciu şi câţiva dintre ei au ajuns la teren pe parcursul jocului. În acele condiţii, Burlacu, portar de meserie, a fost avansat de conducerea tehnică, datorită calităților sale, ca vârf de atac. Cei de la Voinţa au jucat dezinvolt, conștienți fiind că n-au ce pierde şi eforturile lor au fost răsplătite, prima oară, în minutul 44. Atunci, Tulbure a şutat în bară de la marginea careului, iar Burlacu, pe fază, a trimis mingea în poartă.
Gol de generic
Însă Daniel Burlacu, născut în 1987, uimește ca marcator din postura de portar. După eliminarea echipei Petrotub din Cupa României, Voinţa a câştigat cu 10-3 (6-1) o partidă restantă din etapa a IV-a a Ligii a IV-a, cu Lupii Bistriţei. A fost meciul în care Burlacu a marcat un gol de generic. “N-am văzut un asemenea gol, şut plin, sub transversală, de la peste 50 de metri, nici la Campionatul Mondial. Nu ştiu cum a gândit. Este foarte rar să dai un asemenea gol. Portarul advers era ieşit la marginea careului. Daniel avea treabă cu un atacant advers care scăpase spre poartă. Acela şi-a prelungit mingea, să treacă de el. Burlacu a şutat din prima, fără preluare, în poarta cealaltă, el fiind cel care a deschis scorul în acea partidă, după un sfert de oră în care nu se dăduse niciun gol”, își amintește Gheorghe Leonte, instructor la Voinţa. “Este un portar bun, crescut la noi, fără a face vreo şcoală de fotbal sau să fi fost elev la liceu cu program sportiv. Este talentat, născut pentru fotbal. Lucrează în construcţii şi vine la teren doar în zilele în care avem meciuri. Mai are puţin timp, câteodată, să facă şi antrenament cu echipa. Vrea, dar n-are cum. Vine mereu de la muncă. De fapt, majoritatea celor din lot muncesc. Fotbalul este ceva auxiliar. Daniel a făcut parte din lotul nostru de la 14 ani. Nu este, neapărat, unul dintre portarii care se avântă, constant, în atac. A mai bătut şi lovituri de la 11 metri. Atunci, în faza din care a deschis scorul, dacă ar fi stat pe linia porţii, ar fi putut lua gol. A fost iniţiativa lui şi a făcut bine. Asistenţa, inclusiv observatorii şi arbitrii, l-au apreciat şi aplaudat: «N-am văzut gol de ăsta de când sunt»”, a completat Gheorghe Leonte.
Start perfect de campionat
Voința Ion Creangă a început perfect actuala ediție de campionat: 5 victorii, din tot atâtea partide, golaveraj 31-6, ultimul succes categoric fiind cel de duminică, scor 6-2, în fața formației Tineretul Cândești. Voința are un meci mai puțin disputat față de liderul Speranța Răucești și ocupă locul doi, cu 15 puncte, cu unul mai puțin față de liderul la zi al campionatului. Cei din Răucești au dezavantajul unui joc încheiat la egalitate. ”Este un campionat care va fi mai greu decât cel din sezonul trecut. Sunt mai multe echipe ce se bat pentru titlul de campioană a județului”, a declarat Ioan Toma Costin șeful AJF Neamț. “După cum s-a văzut, Voinţa a câştigat, detaşat, toate meciurile de până acum. Este un început perfect de campionat şi sperăm să jucăm la aceeaşi cotă. Foarte importante vor fi meciurile cu Răuceşti, Horia, Cordun şi Borca, echipe contracandidate la primul loc”, a spus la rândul lui, Sergiu Ghidarcia, căpitanul de echipă al celor de la Voința.
Mihai STOIAN
FOTO: AJF Neamț