0:00

Bucuria liceelor tehnologice – subiecte diferențiate la BAC, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De anul acesta, Bacalaureatul va conține subiecte diferite pentru elevii de la liceele tehnologice. Modificările au fost puse deja în aplicare în acest an la sesiunea specială a Bacalaureatului 2013, pentru elevii care participă la olimpiade internaționale și la concursuri sportive. Schimbările se vor aplica și la sesiunea examenului de anul acesta care va începe săptămâna viitoare. Astfel, la examenul de matematică, elevii de la profilul tehnologic vor avea subiecte diferențiate față de cei de la științele naturii, spre deosebire de anul trecut când gradul de dificultate era același. Cei de la filierele tehnologica și vocațională vor avea de rezolvat subiecte diferite și la examenul de limba şi literatura română față de absolvenții de la profilurile umanist și pedagogic, unde programa școlară prevede mai multe ore de limba română. Modificarea este făcută în structura subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de limba și literatura română. Cea mai importantă modificare rămâne crearea de subiecte unice pentru profilul tehnologic la examenul de matematică. Până acum absolvenții de la ştiințele naturii aveau aceleași subiecte cu absolvenții de la tehnologic. Începând de anul acesta pentru cele două filiere se vor face subiecte unice. Motivul este acela al ratei scăzute de promovabilitate a examenului de bacalaureat pe care liceele tehnologice l-au înregistrat în ultimii 2 ani. Cei mai mulți absolvenți ai acestor licee se împotmoleau la matematică.

„Este o soluție bună”

„Este o soluție bună. Sunt de acord cu această măsură și nu numai eu, ci și alți colegi de-ai mei. Eu sunt profesor de matematică și cu toate acestea consider că subiectele de la matematică ar trebui să fie mai ușoare. La această probă ar trebui ca cel puțin 50% din elevi să treacă. Elevii nu mai învață ca pe timpurile noastre. Nimeni nu mai știe ce înseamnă 4 factorial. Dacă au nevoie se interesează pe internet. Nu mai simt utilitatea reținerii acestor informații. Cred că procentul de promovabilitate va fi mai mare. Nu radical, dar cu 15%-20% tot va fi. Anul trecut au trecut examenul aproximativ 20%. De reținut este faptul că noi am primit elevi la liceu care au plecat de la nota 2. Nu se poate face performanță plecând de la acest nivel”, a declarat prof. Ioan Aisăchioaie, directorul Liceului Tehnologic Dimitrie Leonida Piatra Neamț.

“Promovabilitatea va fi mai mare”

Tot la sesiunea din iunie, structura examenului scris la limba și literatura română va avea două tipuri de subiecte, în funcție de profilul pe care l-au urmat absolvenții. Acestea vor fi aceleași doar pentru filiera teoretică, profilul uman și filiera vocațională, profilul pedagogic, luându-se în calcul faptul că numărul de ore pentru această disciplină este mai mare decât pentru celelalte filiere. Ca urmare a acestei modificări, filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocatională vor avea subiecte diferite. În ambele situații, cei mai câștigați elevi sunt cei care vor avea subiecte diferențiate, atât pentru proba de limba română, cât și pentru matematică. „Este o idee foarte bună. Nu sunt de acord ca elevii de la tehnologic să susțină același examen la matematică cu elevii de la filiera teoretică, respectiv cei de la ştiințele naturii. Este o măsură foarte bună pentru că la admiterea în facultăți, unul de la tehnologic nu se poate compara cu unul de la teoretic. Cred că prin această decizie, rata de promovabilitate va fi mai mare”, a spus Ana Maria Hogea, director al Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț.

„Este o măsură bună pentru elevii de la tehnologic pentru că majoritatea copiilor nu reușeau să treacă de această probă. Cei de la filiera teoretică sunt elevi buni și foarte buni, de aceea cred că trebuia făcută o diferențiere. Este adevărat că discuțiile apar când vorbim de cei promovarea acestui examen și șansele mai mari pe care le au cei de la tehnologic pentru a merge spre facultăți. Tendința facultăților este aceea de a organiza examene și atunci se face diferența. Să sperăm că nu afectează pe nimeni. La noi la liceu promovabilitatea a fost de 100% și acum grija noastră se îndreaptă spre păstrarea acestei poziții”, a spus prof. Mihai Obreja, directorul Colegiului Național Petru Rareş Piatra Neamț. În ciuda tuturor opiniilor, diplomele de Bacalaureat vor fi aceleași indiferent de profil.

Marian TEODOROF

Articolul precedentFoştii primari şi… preocupările lor actuale (I)
Articolul următor“Tricolorii” invitaţi la Piatra Neamţ

2 COMENTARII

  1. O mare prostie. De parca atunci cand se face admiterea la facultate conteaza de la ce fel de liceu esti, conteaza ca ala care au avut subiect mai usor poate lua nota mai mare decat mine si sa imi ia locul la facultate. Plus credeam ca e o ierarhie in societatea asta,unde toti ar trebui sa fim tratati egali. Daca promovabilitatea e mica foarte bine, sa fie, daca asta e nivelul si atat invata elevul, nu ii ma pun si in traista ca unul e mai lenes decat restul.

Comentariile sunt închise.