Incidentul de ieri, când 22 de copii și un cadru didactic de la grădinița din Căciulești-Girov au avut nevoie de asistență medicală după ce s-au umplut de bube și unii au acuzat stări de rău, înregistrează astăzi episodul II: căutarea factorului declanșator. După ce s-au avansat ca posibile cauze apa, substanțele folosite la dezinsecția de vinerea trecută și chiar cornul și laptele guvernamentale, după ce doi copii au fost internați ieri la Pediatrie, pe fondul unei viroze care le-a înrăutățit starea, astăzi se caută vinovații. Din cele trei ipoteze inițiale, a rămas doar una – apa, dar se așteaptă rezultatele analizelor la probele ridicate de DSP Neamț pentru confirmare (sau infirmare).
Rămâne cert că toți copiii s-au dus astăzi la cursuri. ”Toți copiii sunt la cursuri și, așa cum mi-a spus și directoarea școlii din Căciulești, aceștia sunt în stare bună. Nu știm exact de la ce au apărut simptomele. Este posibil să fie de la apă. Din ce știu, cei de la la DSP nu au primit rezultatele de la apă”, a precizat inspectorul școlar general Viorel Stan.
Dinspre medicii care s-au ocupat de copiii aduși cu ambulanța, aflăm că li s-au recoltat probe de sânge, li s-au făcut analize, iar aseară, 24 septembrie, au fost externate și cele două fete internate inițial. Potrivit șefei secției de Pediatrie a spitalului, dr. Suzana Constantinescu, încă nu se cunoaște sursa reacției alergice, că a fost mai mult o alarmă falsă, cert este că elevii și învățătoarea au plecat din spital în stare bună.
Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin vocea dr. Mirela Grădinaru, a spus că s-au recoltat probe de apă, de biscuiți, „probe de iaurt nu a fost nevoie pentru că era Danone”. Rezultatele probelor de apă vor fi gata în 5-6 zile. Varianta alergiei la biscuiți și iaurt cade, din punctul de vedere al DSP Neamț, deoarece elevii nu au prezentat simptome digestive, iar produsele erau depozitate în condiții corespunzătoare. Nici varianta alergiei la produsele dezinfectante nu stă în picioare, potrivit dr. Grădinaru, deoarece dezinfecția s-a făcut vineri, 18 septembrie, clasele au fost aerisite în weekend, așa cum cer normele, iar tot procesul de dezinfecție a fost făcut de o firmă autorizată. Nu se știe care. ”Bubițele au dispărut după ce copiilor li s-a administrat Clorfeniramin, indicat în urticarie, eczeme, dermatită, prurit, eritem sau înțepături de insecte. Cert este că a fost o reacție de grup, unora le-au ieșit erupții pe piele, alții aveau dureri de cap și prurit”, a declarat dr. Mirela Grădinaru.
ACTUALIZARE 12.15: Avem și un prim comunicat oficial din partea DSP Neamț.
https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/09/comunicat-25-sept-2015.pdf
(ZCH)