Nici până astăzi, 31 mai 2020, broșura pentru admiterea la liceu nu a fost publicată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Data stabilită prin ordinul ministrului Educației a fost 27 mai, când broșura în format electronic trebuia să apară pe site-ul inspectoratelor. În acest document, elevii de clasa a VIII-a găsesc laolaltă toate informațiile necesare pentru admitere: numărul de locuri din învățământul teoretic, tehnologic, vocațional și profesional, ultimele medii de admitere, codurile pe fiecare liceu, filieră, profil și specializare, etc. Singurul document publicat pe 27 mai pe site-ul IȘJ Neamț este un ultim ordin referitor la ocuparea posturilor din învățământ.

 

De marți, 2 iunie, elevii de clasa a VIII-a revin în bănci pentru ceea ce, potrivit reglementărilor din contextul coronavirusului, a fost catalogat drept perioadă de pregătire a examenului. Teoretic, broșurile pentru admitere ar trebui să ajungă în formă fizică în școli măcar pe 2 iunie, conform calendarului: „Broșura pentru admitere este dată la tipărit, fiindcă trebuie să o trimitem și la minister. Va apărea și în format electronic și va fi distribuită și în școli, mai ales că elevii vin de pe 2 iunie la școală, pentru cele două săptămâni de pregătire”, a declarat Mihai Obreja, șeful IȘJ Neamț.

Potrivit datelor de la inspectorat, sunt aproximativ 4.400 de elevi în clasa a VIII-a și cam tot atâtea locuri la licee și școli profesionale, pentru următorul an școlar. Prin planul de școlarizare, la începutul acestui an au fost aprobate 51 de clase profil teoretic, 38 de clase la tehnologic, 19 clase de vocațional și 50 de clase de profesională.

(C.I.)