pietricica turism

stefan la dna 02UPDATE: DNA a făcut publice, astăzi, 24 martie, motivele pentru care a dispus trimiterea în judecată a primarului suspendat de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi a celorlalţi trei inculpaţi (Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru), din dosarul Microsoft. Publicăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată :

în stare de arest preventiv, a inculpatului GHEORGHE ȘTEFAN, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

în stare de arest la domiciliu a inculpaților:

COCOȘ DORIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență
SANDU GABRIEL, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență
DUMITRU NICOLAE, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora – Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft. Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparține inculpatului Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.
În anul 2009, în baza înțelegerii prealabile cu inculpații Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, inculpatul Cocoș Dorin a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern – între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 USD .
În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), inculpatul Sandu Gabriel a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.
În anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al mun. Piatra Neamț și vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, aparținând unei persoane din cercul relațional al inculpatului Gheorghe Ștefan și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Dumitru Nicolae, Cocoș Dorin, Gheorghe Ștefan.
Față de alte fapte reținute în sarcina inculpaților, precum și față de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei, pentru continuarea cercetărilor. Unele detalii despre faptele și persoanele respective au fost comunicate anterior (comunicate nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, 162/VIII/3 din 29 ianuarie 2015, 260 din 10 februarie 2015).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft, printre care se numără şi Gheorghe Ştefan, primarul suspendat de Piatra Neamţ. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie luni, 23 martie, după ora 17:00, iar primul termen este deja stabilit pentru marţi la ora 12:00, când se face verificarea stării de arest a lui Pinalti, singurul care încă se mai află după gratii în acest dosar. Aşa se explică de ce până acum procurorii DNA nu au făcut cerere de prelungire a arestării deşi mandatul expiră pe 27 martie, iar solicitarea se înaintează instanţei cu 5 zile înainte. Odată cu trimiterea în judecată este obligatoriu ca judecătorii să stabilească dacă este „temeinică şi legală” măsura arestului preventiv. Cum la Înalta Curte şedinţele de penal de marţi erau deja programate şi toate sălile sunt ocupate marţi la ora 12:00, Gheorghe Ştefan va fi dus la Curtea Militară de Apel, unde magistraţii vor stabili dacă se impune să rămână după gratii şi în timpul procesului. Primarul de Piatra Neamţ este singurul care a rămas în arest din ziua de 29 octombrie 2014, de când s-a emis mandat pe numele lui, şi singurul din cei patru inculpaţi care nu a colaborat cu procurorii, cum au făcut ceilalţi. În dosarul Microsoft, Pinalti, fostul ministru Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost acuzaţi că au contribuit la încheierea contractelor păguboase pentru bugetul de stat pentru licenţele Microsoft. Procurorii susţin că afacerea le-a adus sume foarte mari de bani celor patru şi anume: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocoș – 9.000.000 euro. Pe rând, toţi inculpaţii, inclusiv Gheorghe Ştefan care a recunoscut doar o parte din şpagă, au declarat că banii au fost folosiţi şi pentru ei, dar şi pentru finanţarea campaniilor electorale. (C. MIRCEA)