pietricica turism

udrea dna antena 3UPDATE 5: În urmă cu câteva minute, pe site-ul DNA a fost publicat comunicatul prin care se informează că Elena Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Comunicatul DNA: “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) şi fals în declaraţii de avere. În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 28.10.2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a inculpatului Cocoș Dorin (fostul soț al suspectei UDREA ELENA GABRIELA), pentru infracţiunile de trafic de influență și spălare de bani.
În sarcina inculpatului Cocoș Dorin s-a reținut că, în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.
Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoș Dorin. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.
Contrar dispoziţiilor legale, în declaraţiile de avere din anul 2010, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate.
Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.
Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.
Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori. Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 4: Preşedintele PMP, deputatul de Neamţ Elena Udrea, a declarat, la ieşirea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, că nu putea să menţioneze, în declaraţia de avere, ceva ce aparţinea fostului soţ, respectiv lui Dorin Cocoş, dacă acesta nu îi spunea. “Să fie întrebat domnul Cocoş”, a adăugat ea, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar fi motivele chemării sale la DNA. Udrea le-a mai spus jurnaliştilor, la ieşirea din sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu le-a dat nicio declaraţie anchetatorilor, ea dorind ca înainte de asta să consulte dosarul. Preşedintele PMP nu a dorit să dea alte informaţii privind dosarul, pe motiv că acesta este în lucru. Pe de altă parte, întrebată dacă a văzut-o în sediul DNA pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Elena Udrea a răspuns că nu.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că Elena Udrea a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp la DNA. “Este adevărat că a fost citată (Elena Udrea – n.r.), pentru a fi audiată într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp în Direcţia Naţională Anticorupţie. Nu este un dosar nou”, a spus Kovesi. Procurorul şef al DNA a adăugat că în acest moment nu pot fi date detalii cu privire la “calitatea procesuală” a Elenei Udrea. Declaraţia a fost făcută de Codruţa Kovesi la ieşirea din sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde a avut loc prezentarea bilanţului pentru anul 2014.

FOTO: captură Antena 3

UPDATE 3: Şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost adusă, joi, 29 ianuarie, la DNA, pentru a fi audiată, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Potrivit surselor citate, Alina Bica a fost adusă din arestul Poliţiei Capitalei la DNA pentru a oferi mai multe lămuriri anchetatorilor. La DNA este audiată şi preşedintele PMP, Elena Udrea, în dosarul Microsoft. Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, Elena Udrea a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, întrucât nu a menţionat împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate. În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alina Bica este suspectată şi într-un dosar disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP, cauză în care apare şi numele Elenei Udrea.

UPDATE 2: Elena Udrea a fost pusă sub învinuire în Dosarul Microsoft, informează mass-media din Capitală. Numele Elenei Udrea apare în Dosarul Microsoft, dosar în care, fostul său soţ, afaceristul Dorin Cocoş, a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit unui document obţinut, recent, de Realitatea TV, Elena Udrea nu şi-a trecut în declaraţia de avere mai multe sume de bani obţinute de Dorin Cocoş în 2009. În hârtii, procurorii DNA fac referire la mai multe împrumuturi făcute de Dorin Cocoş, în 2009, către o firmă controlată de el şi de omul de afaceri Dinu Pescariu. Anchetatorii presupun că sumele ar reprezenta mita primită de Dorin Cocoş pentru a interveni pe lângă oficialităţi guvernamentale, astfel încât să se încheie celebrul contract Microsoft. Potrivit DNA, în declaraţia de avere a Elenei Udrea care, la momentul respectiv, era soţia lui Dorin Cocoş, nu sunt menţionate aceste sume: “Odată ce acele sume nu au fost declarate în declaraţia de avere depusă de soţia inculpatului în perioada de referinţă, raportat la cuantumul sumelor, apreciem că nu poate fi vorba de o simplă omisiune.” Preşedintele PMP, Elena Udrea, susţine că totul pleacă, de fapt, de la fostul său soţ, Dorin Cocoş, care nu i-ar fi spus adevărul, iar ea nu ar fi avut cum să declare corect averea acestuia. “Categoric, la momentul acela, în 2009, nu am avut cunoştinţă de faptul că fostul soţ şi-a împrumutat propria firmă. Nu mi-a spus. Eu am declarat tot ceea ce am făcut eu şi tot ce-mi spunea fostul meu soţ”, a declarat Elena Udrea, la acea vreme, într-o intervenţie la Realitatea TV. “Acest împrumut despre care se spune în document nu mi-a fost mie adus la cunoştinţă”, a mai spus Udrea.

UPDATE 1: Deputatul de Neamţ Elena Udrea, a fost adusă de anchetatori, joi, 29 ianuarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ea spunând la intrare că nu ştie de ce a fost citată cu mandat şi că, probabil, este vorba despre Dosarul Microsoft, informează Mediafax.

Preşedintele Partidului Mișcarea Populară, deputatul de Neamț Elena Udrea, spune că a fost citată, cu mandat de aducere, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a oferi lămuriri, ea precizând că este surprinsă de decizia anchetatorilor de a proceda aşa, în condiţiile în care s-a arătat în permanenţă dispusă să colaboreze.

“În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda”, a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Elena Udrea a anunțat tot pe Facebook că va face, în curând, dezvăluiri importante în Dosarul Microsoft. Detalii aici: https://zch.ro/dosarul-microsoft-deputat-nemtean-anunta-dezvaluiri-pe-facebook/