0:00

Supravegherea electronica a persoanelor aflate sub ordin de restricție, în principal a celor acuzați de violență domestică, dar și a celor care sunt arestați la domiciliu ori sub supraveghere judiciară decisă de procuror sau instanță, se implementează cu viteza melcului. Abia ieri, 10 august, Guvernul a adoptat un normativ care pune în practică legea 146/2021 privind monitorizarea electronica și care prevede pilotarea sistemului.

Teoretic, de la 1 octombrie 2022, brățările electronice ce urmează a fi achiziționate de Poliția Română și implementarea sistemului va începe în județele Iași, Vrancea, Mureș și în București. Este faza 1 pentru perioada 2022-2023, prin care se dorește și analizarea funcționării sistemului, dar și acoperirea zonelor cu cele mai multe cazuri, conform normativului. În restul țării, implementarea sistemului informatic de monitorizare electronică SIME să înceapă din 2024. În etapa a doua sistemul ar urma să devină operational în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, din anul 2024. În a treia etapă vor intra restul județelor – Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea, din anul 2025.

În principiu, ca să aplice SIME, un sistem menit a ușura munca polițiștilor de supraveghere și a preveni fuga celor consemnați cu măsuri restrictive, Poliția are nevoie de bani și de oameni. Cel puțin așa se precizează în nota de fundamentare o hotărârii de guvern. Este vorba de un buget de cirrca 82,5 milioane de lei pentru 5 ani și peste 6.000 de posturi în plus, din care 497 ofițeri de poliție. Iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va trebui să achiziționeze serviciile de comunicaţii, urmărirea electronică urmând a fi integrată cu ssitemul 112.

C.I.

 

Articolul precedentPreședintele CJ Neamț pune un oponent în „coasta” conducerii Spitalului Județean Neamț
Articolul următorIntervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava