Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Florin Țurcanu, va cere strămutarea dosarului în care va solicita instanței anularea ordinului prefectului privind încetarea mandatului său. El a declarat, marți, 17 februarie, într-o conferință de presă, că a convenit cu avocatul său să solicite strămutarea cauzei la o altă instanță din țară.
„Nu e vorba de temut. Așa am analizat împreună cu avocatul, având în vedere că există un conflict instituțional între CJ și Prefrectură. Cel mai bine este să se pronunțe o instanță independentă, din punctul meu de vedere, din alt județ”, a precizat Țurcanu.
Șeful CJ susține că va depune, în cursul zilei de marți, la Tribunalul Botoșani cererile de suspendare a executării ordinului prefectului privind încetarea mandatului său și de anulare a ordinului, dar și cererea de strămutare. Președintele CJ a fost suspendat din funcție în baza unui ordin emis, marți, de prefectul Costică Macaleți. Măsura a fost luată după ce, în luna decembrie a anului trecut, Țurcanu a fost condamnat definitiv și irevocabil la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.
„Documentele m-au determinat să iau o asemenea decizie. Eu nu fac nici evaluări, nici judecată, pentru că nu sunt nici judecătorie, nici tribunal. Documentele și legislația duc spre un asemenea ordin de încetare a mandatului președintelui CJ”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Macaleți.
Potrivit acestuia, încetarea mandatului președintelui CJ are loc la data emiterii ordinului. Actul normativ emis de prefect poate fi atacat în termen de zece zile de la data comunicării acestuia. Prefectul de Botoșani a trimis, de asemenea, o adresă Consiliului Județean prin care înștiințează consiliul în vederea desemnării unui vicepreședinte pentru exercitarea atribuțiilor conferite de lege președintelui CJ.
Președintele CJ Botoșani și al filialei județene a Partidului Național Liberal, Florin Țurcanu, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual și uz de fals, printr-o sentință a magistraților Curții de Apel Suceava. Decizia este definitivă și irevocabilă, iar termenul de încercare dispus de instanță este de doi ani și jumătate. Țurcanu a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost acuzat de excluderea din partid a doi foști consilieri județeni, pe baza unor documente fictive. Liderul PNL a fost trimis în judecată în 2011, în perioada cât era deputat, de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru că a consemnat în mod nereal faptul că membri ai organizației politice au fost excluși din partid. Acesta a fost acuzat de 19 falsuri intelectuale și de nouă fapte de uz de fals.