Muzeul de Istorie Botoşani
Muzeul de Istorie Botoşani

Necesitatea lucrărilor de amploare la clădirea Muzeului Judeţean de Istorie a fost dovedită şi vineri dimineaţă, 13 februarie, când o bucată de tencuială s-a desprins, căzând peste o maşină parcată, relatează „Monitorul de Botoşani”. Zidăria este afectată mai ales în partea din stânga, spre UGIRA, şi în repetate rânduri reprezentanţii unităţii au cerut ajutor financiar pentru intervenţii de urgenţă.

„Din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ – cel mai probabil, câteva bucăţi din tencuiala clădirii Muzeului Judeţean s-au desprins şi au căzut pe maşina instituţiei. Tocmai din acest motiv şi Inspectoratul de Stat în Construcţii ne-a cerut, sub formă de recomandare, în urmă cu şase luni, să luăm măsuri”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean.

Consilierii judeţeni au aprobat ca unitatea să primească 80.000 de lei pentru două expertize în vederea accesării de proiecte europene pentru reabilitarea Muzeului Judeţean şi a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi. De asemenea, peste 500.000 de lei vor fi alocate modernizării Muzeului de la Ştefăneşti, în ciuda faptului că adresabilitatea este scăzută. Despre reabilitarea Muzeului Judeţean, implicit a expoziţiei principale, s-a discutat în repetate rânduri, planul pentru viitor fiind accesarea unui proiect european, pe una din axele de finanţare 2014-2020, care să cuprindă inclusiv consolidarea clădirii. Ultimele lucrări de amploare în această clădire, ridicată în urmă cu mai bine de o sută de ani, au avut loc între anii 1974-1977.