Astăzi, 14 decembrie 2018, pe la ora 14, într-o ședință a Consiliului local Borca, a fost adoptat un proiect de hotărâre, introdus suplimentar pe ordinea de zi, proiect care vizează un acord de principiu pentru organizarea unui referendum local. Pentru ca Borca să iasă de sub tutela administrativ-teritorială și politică a Neamțului și să se mute cu totul la județul Suceava. Sau Harghita.

O astfel de mutare se poate face numai după consultarea prealabilă a locuitorilor, ceea ce urmează a se face. Odată organizat și validat referendumul, dacă majoritatea s-a decis pentru ”evadarea” comunei din Neamț, următorul pas ar fi inițierea unui proiect legislativ în vederea trecerii UAT Borca la alt județ.

Primarul Ovidiu-Geo Niță ne-a declarat, telefonic, că ”sunt o mie de motive” pentru care a inițiat acest proiect. Iar principalul ar fi ”desconsiderarea și indiferența din partea autorităților județene față de locuitorii comunei, care au și ei dreptul să trăiască civilizat”. ”Oamenii din comuna Borca văd și ei cum se descurcă și se dezvoltă comunele din județele vecine și ar vrea să beneficieze de aceleași condiții”, a precizat primarul.

Nu este prima dată când comunitățile din zona montană a județului Neamț vor să dea bir cu fugiții la județele învecinate, deși, până acum, nu s-a materializat nicio intenție. În urmă cu vreo patru ani, sătul să tot ceară și să nu primească nimic pentru comuna sa, primarul de Dămuc, Anton Covasan, anunța revoluționar că își mută localitatea și locuitorii în Harghita (detalii aici). ”Sunt supărat! Mi-au dat un buget slab, care nu e ăla făcut de președintele Tărâță. Mi-au dat foarte puțin. Am făcut deja demersuri pentru o asociere cu comuna Lunca de Jos, județul Harghita. Vreau să fac și un referendum în acest sens. Poate reușesc și mă alipesc la județul Harghita și trec la UDMR. M-am săturat! Toată lumea s-a săturat. Pentru că țin la comuna mea și la locuitorii ei, am să merg înainte cu demersurile mele. Păi, cum vine asta? Au făcut un buget, după aia altul, și, când mi-au dat banii, mi-au dat și mai puțin! Adică mi-au dat cu o mână și mi-au luat cu două! De acum înainte, am să fac politica UDMR, pentru că eu știu dintotdeauna că ungurii au fost și sunt cu mult mai serioși”, spunea, atunci, Anton Covasan.

Între timp, a mai trecut o rundă de alegeri locale, iar primarul, reales, n-a mai ajuns în situația de a face politica UDMR, fiindcă a găsit înțelegere la PSD. Cu Harghita a continuat asocierile punctuale, dar la mutare a renunțat.

În cazul comunei Borca, lucrurile s-ar putea întâmpla la fel, dar, la fel de bine, s-ar putea să nu, fiindcă Ovidiu-Geo Niță face, în prezent, politica ALDE. Iar ALDE, în Neamț, nu face politică. Proiectul Consiliului Local Borca aici:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2018/12/SKM_224e18121414510.pdf

 

 

Articolul precedentAcţiune de prevenire a Poliţiei Rutiere Târgu-Neamţ
Articolul următorSperietură de pestă porcină africană la Bălțătești
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

3 COMENTARII

  1. Bravo! În sfârșit, un primar curajos. Mafia din CJ l-a împiedicat să facă multe lucruri bune, e timpul să caute alte soluții.

  2. Doamneeee, pe cine am ales! Daca nu esti in stare sa accesezi fonduri europene, crezi ca administratia din alt judet te scoate din mocirla in care singur te-ai bagat…halal primar, halal consilieri. O primarie condusa de eternul Budai Aurel, care nu a facut nimic nici ca primar si nici din pozitia de consilier isi vede salvarea in fuga, ca orice laș…

  3. Felicitari Borca! Exemplul acestei comunitati trebuie urmat. Sa plece fiecare unde vede cu ochii. Iar domnul Arsenie sa ramana cu OB ,Carmen Nastase, Soroceanu si (…) care sa le faca poze Comunitatea asta s-a saturat de coruptie, imoralitate ,fanfaronada si minciuna.

Comments are closed.