0:00

Veteranii de război din Borca și mai ales urmașii acestora au venit ”la județ” să-și strige nemulțumirea față de faptul că nu și-au primit pădurile moștenite, deși ar fi avut tot acest drept potrivit legii. Mai mult, aceștia au și hotărâri judecătorești definitive, iar comisia județeană de fond funciar ar fi trebuit să le dea terenurile cu vegetație forestieră, aproximativ 800 de hectare.

”Plecăm de aici cum am venit. Avem în sat persoane care au avut dosare care conțineau aceleași documente ca și noi. Ei au primit terenurile noi nu”.

”Am 90 de ani. Am cheltuit parale și nu am obținut nimic. De ce s-au dat terenurile lui Sturza. Am să mor și nu o să mai văd nimic”.

Sunt doar o parte dintre nemulțumirile celor care au discutat miercuri cu secretarul Prefecturii Neamț, Ilie Petre, și cu reprezentanții Consiliului Județean. Ilie Petre spune însă că Prefectura nu are nicio vină pentru că legea nu este aplicată la fel pentru toți, deși potrivit normativelor moștenitorii veteranilor de război și chiar veteranii de război trebuiau să-și primească de mult cele 5 hectare cuvenite.

”Există situația asta pentru că legile se bat cap în cap. Soluția ar fi să se facă o lege clară care să spună cum se dau aceste terenuri. În 1945 în localitățile de pe Valea Muntelui au fost înscriși în tabele un număr de veterani de război și datorită faptului că nu existau terenuri agricole, împroprietărirea a trenat. A fost inițiativă să se dea din moșia Sturza… Nu știm ce se va face”, a precizat Ilie Petre.

”Oamenii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, deși au aceleași documente la dosar, unii și-au primit pădurea, alții nu. Sunt 170 de dosare soluționate nefavorabil. Acum, după toate aceste discuții nu s-a stabilit nimic concret, mai ales că, până nu se rezolvă cu legea 165, activitatea comisiilor locale și a celei județene de fond funciar este suspendată. Pentru cele 170 de dosare vorbim despre aproximativ 800 de hectare de pădure pe care acești oameni ar fi trebuit să le primească, mai ales că au și hotărâri judecătorești definitive. Problema este acum că această comisie județeană face recurs la orice soluție favorabilă dată de judecători. Dacă un om câștigă în instanță dreptul de a primi cele 5 hectare de pădure pentru că demonstrează cu documente că are acest drept, comisia depune recurs, iar instanța respinge cererea oamenilor”, a spus primarul comunei Borca, Ovidiu Niță. (I. CĂLIN)

Articolul precedentCancerul lovește și în copiii din Neamț
Articolul următorDr. Lazăr pune intimitatea pacienţilor între el şi presă