pietricica turism

Mai mulţi preşedinţi din Liga I, printre care și cel al Ceahlăului, vor să propună în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv modificarea actualului sistem competiţional, care a fost votat în primăvară. Aceştia doresc păstrarea actualului sistem cu 18 echipe şi nu mai doresc trecerea la un sistem cu play-off şi play-out. Inițial, Ceahlăul, Gaz Metan și Concordia Chiajna au refuzat trecerea la sistemul cu 14 formații, play-off și play-out. Acum, Dinamo, Concordia Chiajna şi Viitorul sunt grupările care au avut iniţiativa de a propune acest lucru, iar alături de ele au venit şi alte grupări din Liga I cărora le e teamă că vor pierde o finanţare importantă care provine din drepturile TV.

Toate cluburile din a doua jumătate a clasamentului, printre care și Ceahlăul, s-au alăturat ideii şi îi cer lui Gino Iorgulescu să facă acest demers. ”Suntem deciși să ne zbatem să continue activitatea acestui club de fotbal de tradiție în România, care este Ceahlăul“, a comentat Viorel Măstăcăneanu, președintele CA al Ceahlăului. Se pare că în această luptă vor fi folosite toate armele și puterea de convingere de care sunt capabili președinții de cluburi, pentru a modifica din mers, cum se spune, un sistem cu care nu toată lumea a fost de acord, dar care crează premisele unei relaxări și în manualul de licențiere, în sensul că licența de club profesionist va putea fi luată chiar dacă clubul are restanțe financiare la jucători și antrenori!

„Teoretic nu se poate, dar, practic, dacă majoritatea doreşte asta, atunci se poate întâmpla orice în următoarea Adunare Generală sau Comitet Executiv”, susțin președinții de cluburi din Liga I și, cum ei dictează regulile după care joacă echipele pe care le patronează, este posibilă modificarea regulamentului în timpul desfășurării campionatului. Liga susţine că „această forţare este înainte de toate lipsită de fundament legal. Regulamentar, nu se mai putea schimba un sistem competiţional în chiar timpul desfăşurării acestuia, mai mult, orice schimbare trebuie comunicată cu cel puţin un an înaintea producerii ei. Aceasta a fost şi gândirea partenerului media al LPF, Intel Sky Broadcast, care a cerut să se stipuleze în contractul prin care a achiziţionat drepturile TV pentru o perioadă de 5 ani desfăşurarea unei competiţii în sistem play-off, play-out cu mai puţine echipe în Liga 1, respectiv reducerea acestora de la 18 la 14”, se arată în comunicatul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal.

“Eu cred în 18 echipe, fotbalul e un sport de masă, România are 23 de milioane de locuitori. Nu avem play-off în campionatele mari, România nu a jucat niciodată cu play-off şi a câştigat Champions League”, a declarat Gheorghe Hagi, antrenorul și, totodată patronul celor de la Viitorul. ”Dacă mă întrebați pe mine, eu mi-aș dori să fie cât mai multe echipe în Liga I, pentru a nu se micșora numărul de jucători”, a precizat, la rândul lui, Florin Marin, antrenorul principal al Ceahlăului. (M. STOIAN)