0:00

Bolovanul de Roznov – simbolul municipiului Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În coroana turismului moldav, Piatra Neamț nu este văzut ca o nestemată bine șlefuită sau vreo perlă, așa cum cred cei mai optimiști. Municipiul reședință de județ, potențat cu arhitecți, manageri și proiectanți care au ochii și gusturile bine dezvoltate au ajuns la concluzia că acest loc nu poate avea un simbol mai reprezentativ decât un bolovan. Mai precis, bolovanul de Roznov.

„La sfârșitul anului 2012, când a fost găzduit Congresul European de Turism Rural, Primăria Piatra Neamț a făcut un comitet de organizare, în cadrul căruia s-a luat decizia de a amplasa niște pietre în câteva sensuri giratorii și la intrările din oraș. S-a considerat că aceste pietre sunt reprezentative pentru municipiu, dat fiind numele pe care îl poartă”, a declarat Vlad Tudor, purtător de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț.

Despre originea acestor „nestemate” se știe că au fost cărate din orașul Roznov. Costurile nu au fost considerate semnificative, deoarece plățile s-au făcut doar pentru transport și efortul consumat pentru „implantare”. Simbolul poate fi admirat de turiști, plimbăreți și fotografii amatori curioși în a-și forma o părere despre aerul de sub Pietricica. Unii localnici, nemulțumiți de estetica bolovanilor împrăștiați prin urbe, au încercat să-și aducă aportul prin ceva urme de grafiti.

Astfel, pe platoul de la Curtea Domnească cei care vor să se închine în biserica de acolo sau să viziteze ceva muzee din împrejurimi, pot admira în voie și o piatră pe care scrie descifrabil „EARTHQAKE”. Vizionarul făptaș pare că așa a înțeles existența bolovanului aterizat în inima citadelei. Ca să ne asigurăm dacă simbolul face parte din linia de promovare a feței municipiului am întrebat. De la Primărie ni s-a spus că bolovanul pe care l-am văzut lângă biserică nu a fost amplasat de instituție. Nu se știe de unde a apărut, nici cine l-a prăvălit și mai, mai că suntem aproape să-i dăm dreptate celui care a profețit cu spray-ul. (M. TEODOROF)

Articolul precedentHoți prinși în flagrant
Articolul următorDin Neamţ, un nume nou în literatură: Vlad A. Gheorghiu