catuse

* bărbatul şi-a ucis vecina cu o coasă şi a lovit o altă femeie cu toporul

Pentru al doilea week-end consecutiv, în Neamţ moartea a venit cu coasa la modul cât se poate de propriu. De data asta nu a fost o crimă în familie cum s-a întâmplat la Crăcăoani, unde un bărbat şi-a ucis fiul care-l agresa de ani de zile, ci de un omor între vecini. Ion Judescu (40 de ani) din Ciurea, comuna Pânceşti, abia externat din Spitalul de psihiatrie Roman, se plimba, sâmbătă după amiaza pe uliţă, cu o coasă pe umăr. Vecina lui, în vârstă de 67 de ani, se afla la poartă şi, pe nepusă masă, individul a atacat-o şi a tăiat-o la ambele picioare. Nimeni nu ştie ce-au avut de împărţit, dar cert este că a fost un schimb de replici între ei, auzit – dar neînţeles – de fiul victimei, care se afla în curte. Bineînţeles, bărbatul a sărit să-şi ajute mama, l-a dezarmat pe agresor şi a strigat la o vecină să improvizeze nişte garouri. Judescu a plecat acasă, dar a revenit înarmat cu un topor de astă dată şi a lovit femeia care stătea în genunchi lângă prima sa victimă şi încerca s-o panseze, ca să-i oprească hemoragia.

Din păcate, până a ajuns ambulanţa de la Roman, femeia de 67 de ani a murit din cauza pierderii însemnate de sânge, aşa că echipajul a preluat-o doar pe cealaltă femeie, care avea o plagă la picior, produsă de tăişul toporului. Între timp, Judescu a fugit, dar a fost găsit de poliţişti şi adus la Piatra Neamţ pentru anchetă.

„Eu nu am reuşit să mă înţeleg cu el, pentru că a făcut o criză de epilepsie când a fost urcat în maşină şi era sub influenţa medicamentelor, dar oricum are probleme foarte serioase şi nu am putut să-l las în libertate în condiţiile astea”, a declarat procurorul criminalist Stelian Olteanu, din cadrul Parchetului Neamţ. „Din ce-am înţeles de la alţi vecini pe care i-am audiat şi de la concubina autorului, între el şi femeia pe care a ucis-o erau nişte neînţelegeri mai vechi. Locuiau gard în gard şi se suspectau reciproc ba de furt de păsări, ba de incendierea unei anexe, iar el a văzut-o, şi-a amintit de toate conflictele şi a tăiat-o. Nu am încă rezultatul necropsiei dar cred că i-a secţionat ambele artere femurale, pentru că a murit foarte repede, în câteva minute. Pentru cealaltă victimă, aştept de asemenea concluziile medico-legale, ca să pot face încadrarea juridică”.

Sâmbătă seara, Ion Judescu a fost reţinut, sub acuzaţia de omor, iar ieri a fost dus la Tribunalul Neamţ, cu propunerea de arestare preventivă. Foarte curând el va fi supus unei expertize psihiatrice. În cazul în care răspunde penal va rămâne în arest, iar dacă nu are discernământ, cel mai probabil instanţa îl va obliga la internare într-un spital de boli psihice, unde să stea permanent sub tratament şi sub pază. (C. MIRCEA)