bnr moneda ww2 01Banca Națională a României a lansat miercuri, 29 aprilie, în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată aniversării a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, informează banca centrală printr-un comunicat remis Agerpres.

Monedele din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul emisiunii este de 250 monede, iar prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, este de 330 lei/bucata.

bnr moneda ww2 02Monedele, care au putere circulatorie pe teritoriul României, au forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutate de 31,103 grame și cant zimțat.

Aversul monedei prezintă un ofițer român din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care ține în brațe un copil, simbolizând bucuria victoriei; inscripția ROMANIA anul de emisiune 2015, stema României și valoarea nominală 10 LEI.

Reversul monedei redă o compoziție care ilustrează distrugerile provocate de cel de-al Doilea Război Mondial, inscripțiile INCHEIEREA CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, 70 ANI și 1945 – anul terminării războiului.

Punerea în circulație, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. (ZCH NEWS; FOTO: bnr.ro)