reclama autocenter

blocuri savinesti 01

Cele două blocuri construite de CFS Săvinești, la începutul anilor ’80 în ideea de a oferi locuințe muncitorilor de pe platforma Săvinești, reprezintă de mult timp o preocupare pentru locuitorii întregului cartier. Imobile care stau să se prăbușească, adevărate focare de infecție, și, totuși locuite de familii cu mulți copii, în marea lor majoritate de etnie rromă. Autoritățile s-au arătat neputincioase în fața imaginii dezolante. Explicația este foarte simplă: CFS Săvinești s-a desființat, arhivele au fost date uitării sau distruse, iar proprietarii inițiali nu mai există. Au rămas în schimb clădirile dezafectate, dar totuși locuite și disperarea celorlalți locuitori ai cartierului.

„Au distrus și au furat tot”

”Noi ne-am obișnuit. Şi cu scandalul și cu mizeria și cu lipsa apei. Asta este, situația nu e de acum, ci de ani de zile. Acum parcă s-au mai liniștit, iar Primăria a reușit să mai facă una alta în jurul blocurilor. Uitați-vă cum arată. De fapt nici nu mă miră, aici așa a fost dintotdeauna. Astea sunt toate foste blocuri muncitorești, construite pentru cei care lucrau pe platformă. Au distrus și au furat tot. Ca și la combinat, ca și la Melana, Relon…”, povestea C.M., localnic, din cartier.

”Nouă ne este cam frică să trecem. Blocurile alea pot oricând să se dărâme, au structura de rezistență afectată. Nu mai vorbim de mizerie. Ați văzut cum arată. Nici apă nu este, primăria ar trebui să se ocupe mai mult”, spunea o altă doamna, care locuiește pe aceeași stradă.

„Am scos de acolo 11 mașini de gunoi”

Din păcate, se pare, nici edilii comunei nu pot face mare lucru pentru cei de acolo pentru că legea nu permite ca primăria să încalce proprietățile private.

”Noi nu putem face nimic. Am mai curățat zona, am mai încercat să facem una alta. Ultima dată am scos de acolo 11 mașini de gunoi. Nu avem cum să ne băgăm peste cei care locuiesc acolo pentru că acele apartamente sunt proprietate privată. Problema nu este asta. Problema este că nu știm cine sunt proprietarii. În anii ’90 când s-a liberalizat piața imobiliară, proprietarul blocurilor, fostul Combinat de Fire, a vândut aceste apartamente celor care lucrau acolo. Apoi aceștia le-au vândut pe sume derizorii la diverși terți fără a face acte de vânzare-cumpărare și fără a exista o evidență. Acum noi am încercat să aflăm cui au fost vândute aceste apartamente și ce se poate face pentru a curăța zona. În ultimul timp a fost mai liniște, pentru că rromii care se aciuaseră pe acolo și făceau fel de fel au fost prinși de Poliție și sunt încarcerați. Nici apă nu este acolo și nici nu cred că o să fie prea curând pentru că nu există contract cu Apa Serv, iar datoriile sunt foarte mari. Eu voi încerca să fac în așa fel încât să trag conductă separată. Vom vedea ce se poate face. Oricum situația este destul de dificilă și noi nu putem să facem mare lucru”, a declarat Daniel Horciu, primar al Comunei Săvinești.

 blocuri savinesti 02

Irina CĂLIN

Articolul precedentPodul de peste râul Bicaz în pericol de prăbușire
Articolul următorȘuturi și egzamene