Valorile de trafic din Piatra Neamţ, blocajele care se creează la orele de vârf în sensurile giratorii şi, nu în ultimul rând, modul haotic în care se circulă şi modul lipsit de raţiune în care s-a făcut sistematizarea sunt tot atâtea motive de întins nervii şoferilor care au de traversat oraşul contratimp. Deşi este vorba despre un cumul de factori, oamenii care se lovesc zi de zi de aceeaşi problemă sunt tentaţi să judece doar poliţiştii.

„Eu nu pot înţelege cum de poliţiştii care monitorizează, chipurile, trecerea de pietoni din proximitatea Şcolii nr. 4 aproape întotdeauna stau impasibili şi schimbă impresii între ei în loc să dirijeze traficul din zonă, în scopul fluidizării”, ne-a scris Marius Nedelcu, un cititor revoltat. „Este cea mai mare bătaie de joc care se poate remarca în fiecare dimineaţă – în loc să-şi facă treaba (sarcinile de serviciu) pentru ca traficul pietonal şi auto să se deruleze eficient, stau pur şi simplu la taifas sau admiră peisajul. Domnilor poliţişti şi şefi ai acestora – este normal să se întâmple aşa ceva? Voi sunteţi plătiţi din bani publici pentru a asigura o stare de normalitate şi a menţine siguranţa circulaţiei, însă nu faceţi decât să priviţi şi, poate, să vă distraţi, privind la maşinile care se strecoară foarte, foarte greu prin acel perimetru. Este o situaţie de neconceput pentru nevoile generate de traficul infernal care se înregistrează mai ales dimineaţa. Poliţişti din Piatra Neamţ luaţi exemplu de la cei din Capitală, care dirijează circulaţia în intersecţii mari ore întregi! Vouă vă este greu să faceţi asta măcar jumătate de oră!!! Trebuie luată atitudine pentru combaterea unei asemenea situaţii. Ajunge cu incompetenţa pe care o remarcăm zilnic. Şi ca să nu fiu subiectiv, am remarcat că, săptămâna trecută, un singur poliţist a dirijat traficul aşa cum trebuie! Bravo lui! Gestul trebuie să se repete de fiecare dată, în fiecare zi!”

Blocaje zilnice în faţa Şcolii 4, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De partea cealaltă a „baricadei”, comisarul şef Petru Bârsan, şeful Poliţiei Piatra-Neamţ ne-a declarat că se produc blocaje din vina participanţilor la trafic: „Toată lumea se înghesuie în ultimele 3 minute înainte de ora 8. Atunci vin şi copiii care traversează unul după altul şi blochează trecerea de pietoni, atunci se face şi un şir de maşini până dincolo de sensul giratoriu. Dacă se blochează sensul şi se stă minute în şir la trecerea pentru pietoni, normal că maşinile se tot adună. Noi trimitem în fiecare dimineaţă un echipaj acolo, pentru cel puţin jumătate de oră şi mi-e greu să cred că oamenii «admiră peisajul». Dirijează cât se poate, în funcţie de aglomeraţie. Ar fi foarte bine dacă părinţii şi-ar duce copiii la şcoală cu câteva minute mai devreme, pentru că s-ar evita, astfel aglomeraţia. Ca să nu mai vorbim de cei care opresc exact în poarta şcolii şi stânjenesc traficul, inclusiv circulaţia mijloacelor de transport în comun”.
Comisarul şef Cezar Asandei, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Neamţ spune, însă, că nu are suficient personal ca să poată dirija traficul în tot oraşul, iar într-un sens giratoriu în a cărui apropiere sunt treceri pentru pietoni este nevoie de minim 3-4 agenţi, adică exact câţi sunt de toţi dimineaţa la dirijare.
Cât despre maşinile care parcheză la un metru de trecerea pentru pietoni de pe strada Orhei, unde acum 6 zile au fost accidentate două fete, şeful SPR Neamţ a declarat că problema nu este de competenţa lui: „Am făcut 3 sau 4 sesizări până acum către primărie, care este administratorul drumurilor publice din municipiu şi am cerut să desfiinţeze măcar un loc de parcare de lângă trecerile pentru pietoni. Nu am primit niciun răspuns. Sunt parcări de reşedinţă, oamenii plătesc pentru ele, noi nu-i putem sancţiona. Am făcut sesizările, e rândul primăriei să-şi facă treaba!”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentHCM Roman – Skuru IK 24-19 (14-8)
Articolul următorSă ne fie de bine

2 COMENTARII

  1. Situatia nu se intalneste doar la Scoala nr.4. La fel se intampla si la Scoala nr.8 (Darmanesti), si in dreptul Scolii nr.5 (tot Darmanesti), pe str.Petru Rares, in dreptul Scolii nr.12, samd. Ar trebui ca trecerile de pietoni din zona scolilor sa fie SEMAFORIZATE, cu semafoare cum este cel de langa magazinul Petrodava. Asa s-ar evita traversarea haotica a strazii si blocajele din trafic. De cand a inceput anul scolar s-au intamplat prea multe accidente in care victimele au fost copii. Autoritatile nu se intreaba „de ce”? Chiar nu se gasesc niste oameni capabili sa faca ceva pentru a schimba acest haos? De ce nu se discuta posibilitatea transportului elevilor in orasul nostru, cu microbuze scolare? Pretindem ca traim intr-un oras european, civilizat. Aflati, dragi edili, ca in orasele civilizate, majoritatea copiilor merg la scoala cu autobuze scolare. 40 de copii transportati cu un autobuz = mai putine autoturisme in trafic la orele de varf (cand se merge la si dinspre scoala). De ce in locul statiilor de taxi, aflate in zona scolilor, nu se amenajeaza statii pentru oprirea temporara a masinilor care aduc copii la scoala? Macar in orele de interes 7,30 – 8,00 si la finalul programului de scoala. Situatii se pot gasi, dar trebuie sa existe vointa. Si poate ceva in plus. Cat despre domnii de la politie, „dirijeaza” circulatia prin simpla lor prezenta. Ceva de genul: „sunt aici, nu ma vezi?” Nimic mai mult.

  2. Domnul comisar ar trebui sa stie ca e de competenta politiei sa sanctioneze soferii care parcheaza neregulamentar inaintea trecerii pentru pietoni de pe strada Orhei. Inaintea trecerii de pietoni este un spatiu nemarcat ca parcare de resedinta, pe care parcheaza unii fara a se gandi la consecintele obstructionarii vizibilitatii. Din cate stiu si Politia Locala are aceste atributii.

Comments are closed.