politie masini 02În perioada  20 – 26  august, poliţiştii ieşeni au constatat 21 de infracţiuni, au aplicat peste 1.730 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 500.000 de lei şi au depistat 7 persoane urmărite, se precizează într-un comunicat de presă.

“Activităţile fac parte din acţiunea Blocada, desfăşurată de Poliţia Română, pentru prevenirea faptelor  antisociale şi asigurarea unui trafic rutier sigur, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei. Astfel, în perioada 20 – 26 august a.c., la acţiunile desfăşurate în judeţul Iaşi au participat, în medie, zilnic, peste 500 de poliţişti. Din totalul acestora 174 sunt de la ordine publică, 219 de la rutieră, 62 de la investigaţii criminale, 19 de la transporturi şi 4 specialişti în arme, explozivi şi substanţe periculoase. În urma celor 59 de acţiuni punctuale desfăşurate în această perioadă, poliţiştii au constatat 21 de infracţiuni, dintre care 6 de natură judiciară, 13 la regimul circulaţiei rutiere, restul faptelor vizând alte genuri de infracţiuni. Toate infracţiunile au fost constatate în flagrant delict. Poliţiştii au depistat 7  persoane urmărite. De asemenea, au fost aplicate 1.730 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 500.000 de lei, dintre care 161 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991 a ordinii şi liniştii publice, 32 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 2 la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. În urma activităţilor desfăşurate în trafic, poliţiştii au aplicat 1.473 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 186 pentru viteză neregulamentară şi 11  pentru nerespectarea normelor legale privind depăşirea. Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat bunuri în valoare de 2.200 de lei, au reţinut 93 permise de conducere, dintre care 4 pentru consum de alcool, 18 pentru viteză şi 71 pentru alte abateri şi au retras 11 certificate de înmatriculare”, se menţionează în comunicatul Poliţiei Iaşi.

EXEMPLU

La data de 21 august a.c. a fost depistat un bărbat de 35 ani, din comuna Coarnele Caprei, judeţul Iaşi în timp ce efectua acte de comerţ, constând în vânzarea de produse alimentare, fără a îndeplini condiţiile legale.  Faţă de acesta s-a luat măsura sancţionării contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990, cu amendă în cuantum de 500 lei,   iar pentru faptul că în timpul   controlului   s-a manifestat violent a fost condus la Postul de Poliţie, unde a fost sancţionat conform legii 61/1991   cu amendă în valoare de 500 lei.

POLIŢIA IEŞEANĂ VĂ RECOMANDĂ

Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesaţi  cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.

Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.

Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.

Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCopil înecat în canalul Stejaru! Știre actualizată
Articolul următorAvion căutat în mijlocul unui incendiu în Masivul Călimani!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.