blecher fest 3Max Blecher (1909, Botoșani – 1938, Roman) face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade și Anton Holban, fiind considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. A suferit de o boală pe atunci incurabilă, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. La doar 19 ani, Max Blecher a fostdiagnosticat cu morbul lui Pott, care l-a imobilizat la pat. A fost pus în ghips, în Franța, şi a trăit un adevărat coşmar, cu dureri uriaşe, prin sanatorii din Franţa, Elveţia şi România. Nu îşi putea folosi coloana vertebrală atacată de tuberculoză, stătea pe spate şi suferea. Părinţii l-au instalat, în cele din urmă, la Roman, în 1935, fiind asistat în permanenţă de un angajat.

Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice. Singura plachetă de versuri, intitulată ”Corp transparent”, i-a apărut, în anul 1934, cu ajutorul lui Geo Bogza, versurile fiind uneori suprarealiste, dar mai adesea destul de convenționale ca tehnică. Geo Bogza l-a ajutat, de altfel, să-și tipărească și cele trei romane: ”Întâmplări din irealitatea imediată”, ”Inimi cicatrizate” și ultimul său volum, tipărit postum de amicul său Sașa Pană, ”Vizuina luminată”, un ”jurnal de sanatoriu”. După moartea lui Blecher, aceste romane au ajuns în Europa și, imediat, autorul a fost comparat cu Kafka, pentru stilul său.

A fost un foarte bun prieten al lui Geo Bogza. Scriitorul îl vizita la Roman şi încerca să-i facă viaţa mai plăcută. Bogza îi remorca patul şi se jucau de-a vaporul, trăgându-l cu maşina. O relaţie de prietenie a avut şi cu Mihail Sebastian, care l-a îndrăgit pentru spiritul său de luptă, dar şi pentru talentul de care dădea dovadă.

Blecher Fest se vrea un festival cultural internațional, conturat în jurul lui Max Blecher, a cărui primă ediție s-a desfășurat, timp de două zile, la Roman.

Organizatorii, o asociație romașcană, și-au propus mai multe obiective la această primă ediție a festivalului: conferințe, concursuri de creație literară și plastică, proiecția unui film realizat după opera literară a lui Blecher, o seară de lectură, comemorarea artistului la mormântul său din Cimitirul evreiesc din Roman, un spectacol de teatru experimental realizat de o trupă din Cehia după una din scrierile lui Blecher, dar și un spectacol stradal, plimbări cu trăsura (foto7), jonglerii, ateliere de tatuaj, sculptură, etc.

Caracterul internațional al manifestării a fost dat de prezența la Roman a traducătoarei lui Blecher în franceză, Gabrielle Danoux (o româncă naturalizată în Franța și căsătorită cu un francez), trupa de teatru ”Chemické divadlo” (Teatrul chimic) din Cehia, meșterul lemnar Lionel Jacob, din Franța și de Pascal Flück, un funcționar de bancă din Elveția, îndrăgostit de România. (D.A.)

GALERIE FOTO:

 

 

Articolul precedentAnunț angajare APA SERV SA
Articolul următorCopii epuizați pe Ceahlău
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.