La scurt timp după cele două călătorii externe pe care locuitorii municipiului Piatra Neamț le-au făcut, prin reprezentanți, la Roanne (Franța) și Lod (Israel), nu avem o informare oficială din partea primăriei pietrene cu privire la beneficiile cuantificabile ale relațiilor transfrontaliere. Sigur, există dorința, cel puțin din partea Pietrei, de a dezvolta proiecte comune, pe diverse domenii, de a consolida parteneriate bilaterale, de a face schimburi de experiență care să însemne, într-adevăr, experiențe de ambele părți. Până atunci însă, ne vom mulțumi să știm că am vizitat orașele înfrățite Roanne și Lod, prin reprezentanții noștri, și că într-atât s-au cimentat relațiile fraterne, încât, în acest weekend, avem posibilitatea de a ieși în centrul orașului ca să aruncăm un ochi virtual în curtea fraților noștri din Israel.

Potrivit unui comunicat venit din partea Primăriei Piatra Neamț, în acest sfârșit de săptămână, orașul Lod își serbează niște zile, iar noi, ca buni frați ce suntem, putem urmări în sistem videochat, pe internet, transmisiuni în direct ale slujbelor de sâmbătă seara și duminică dimineața. ”Cu ocazia Zilelor Orașului Lod din Israel, oraș înfrățit cu municipiul Piatra Neamț din anul 1994, Primăria municipiului Piatra Neamț va transmite, în direct și în reluare, pe un ecran amplasat în zona Unic, evenimentele și procesiunea religioasă care care se desfășoară în Lod, sâmbătă, 15 noiembrie, seara și duminică, 16 noiembrie 2014, dimineața, manifestări dedicate Sfântului Gheorghe, ale cărui moaște sunt îngropate în biserica ortodoxă din oraș. În același timp, pe un ecran amplasat în centrul orașului Lod vor fi prezentate imagini, filme și alte materiale de promovare despre orașul Piatra Neamț și Regiunea N-E. Această primă acțiune concretă face parte din inițiativa municipiului Piatra Neamț de a face transmisii duplex prin intermediul internetului cu ocazia zilelor tuturor celor 13 orașe înfrățite, pe bază de reciprocitate. De exemplu, cu ocazia Zilelor Orașului Piatra Neamț din iunie, evenimentele culturale, sportive, artistice, slujba de Sânziene etc. vor fi prezentate în direct și în reluare pe ecranele amplasate în centrul fiecărui oraș cu care municipiul Piatra Neamț este înfrățit”, anunță oficialii primăriei.

Salutară inițiativa și mai ales concretizarea relațiilor de prietenie internațională. Atât de salutară încât nu îndrăznim să întrebăm cât ar putea costa această reciprocitate transmisă duplex prin internet. (Z.C.H.)

Articolul precedentParcare nouă în centrul Romanului
Articolul următorMinistrul Sănătății vrea să înnoiască spitalul de la Bicaz